12 Ocak 2011 Çarşamba

gölevez

Haftasonu Anamur'dan annemin hazırladığı koliler geldi...binbir emek ve zahmetle hazırlanan paketler bana ulaşınca,  bir parça da olsa Anamur havası almış alıyorum. ..Sadece Anamur havası mı...mandalina, portakal, nar suları, gölevez, samsıra ( babaanneciğimin elleriyle yaptığı nefis bir tatlı, hiç bir çikolataya değişmem...), nergis çiçekleri, sumak, tatlı toz biber,... geliyor. Eminim pek çok kişinin bilmediği, sadece Akdeniz iklimi ve coğrafyasında yetişen bir bitkidir GÖLEVEZ. Aşağıda gördüğünüz biçimde, yemeğini pişirmeden önce resmini çekmek istedim... Patates ve yer elması gibi bir kök bitkisidir. Sulu yemeği, kızartması yapılır. Küçüklerine bizim oralarda FİLLOZ denir...:))... Fillozlar haşlanır soyulur ve una batırılıp kızartılır... Maraş' lı bir gelin olmasına rağmen annem bütün bu Akdeniz sebzelerini ve yemeklerini başarıyla yapmış ve bize tatdırmıştır. Anamur ve Bozyazı çevresinde hemen hemen her evin bahçesinde, suyu daha çok alan kısmında, kocaman geniş fil kulağı gibi görünen yeşil üst dalları vardır. Pişirince sulu yemeğinin de resmini ekleyeceğim.

           Gölevezle ilgili güzel bir site yapılmış ilgilenenler için adresini eklemek istedim.









malzeme:
* 1 büyük gölevez
* 300 gr kuşbaşı veya kemikli et
* 2 yemek kaşığı tatlı toz biber (yerine yarım kaşık salça kullanılabilir ama gölevezi kararttığı için toz biber tercih edilir)
* 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
* tuz

yapılışı:
* gölevez yıkanması gerekiyorsa soyulmadan önce yıkanır. soyulduktan sonra sulu patates yemeği yapılırken patatesi doğradığımız şekilde doğranır 
* et düdüklü tencerede suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavrulur
* yağ ve gölevezler konup biraz daha kavrulur
* 2 yemek kaşığı toz biber, tuz, su ve  bir iki damla limon suyu eklenip düdüklüde 10 dk pişirilir.
* bu şekilde sade sulu patatese benzer şekilde pişirilebileceği gibi, akşamdan ıslatılıp gazı alınmış 1 bardak kurufasulye ile pişirildiğinde de çok lezzetli oluyor.




AFİYET OLSUN

5 yorum:

  1. güzel bir yemek ama biz gölevezi nerden bulacağız? belki pazarda vardırda ben fark etmemişimdir ? bilmeyince insanın dikkatini de çekmiyor.
    eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. bir tek kıbrıs, anamur ve çevre ilçelerde yetişen bir bitki...çok fazla bilinip talep olmadığı için pazarlarda olduğunu sanmıyorum...:((..

    YanıtlaSil
  3. MAALESEF BENDE BULAMIYORUM SADECE KIŞIN MERSİNE GİDERSEM MUHAKKAK ALIRIM TAVSİYE EDİYORUM ÇOK LEZZETLİ

    YanıtlaSil
  4. İstanbul'da Balat organik ürünler pazarında,Şehremini Salı pazarında ve Fındıkzade Cuma pazarında bulabilirsiniz

    YanıtlaSil
  5. anamurlu olarak bol bol tuketiyoz alanyada yaşasak bile gönderiyorlar :-)

    YanıtlaSil