12 Ocak 2011 Çarşamba

rodos kabağı

        Profilimde bahsetmiştim Akdenizli olduğumu. Çocukluğumdan bu yana kızartmasını severek yediğim bir kabak çeşididir RODOS KABAĞI. Akdeniz Bölgesi ve adalarda yetiştiğini biliyorum. Diğer kabakla pişirilebilecek her türlü yemek çeşidi bu kabaklada yapılabilir. En çok turşusu rağbet görmektedir. Tadı biraz tatlımsı ve güzel bir aroması vardır. Rodos kabağı ile ilgili birazda bilgi verip tarifini sunacağım...

       İlk olarak Astekler tarafından yetiştirilmiş; oradan Meksika'ya ve tüm dünyaya yayılmış. Su tropikal kabakgiller ailesinden bir bitki. Asma sınıfına giren, 12m. 'ye kadar tırmanabilen,dona duyarlı,erkek ve dişi çiçekleri aynı anda üzerinde taşıyan ve arı döllemesine ihtiyaç duyan bu bitki çok yıllık. 

       Güney Amerika meyvesi olduğu için bu iklim bizde de aynı iklim koşullarına denk gelen güney bölgemizde yetiştirilmektedir. Amnioasitler ve C vitamince zengin olduğu biliniyor. (İlk önce Aztekler tarafından bu amaçla evcilleştirildiği söyleniyor.) Yaprakları, kökleri, çekirdeği tıbbi bitki olarak kullanılıyormuş. Yüksek tansiyona, damar sertliğine, böbreklere iyi geldiği idrar söktürücü olduğu biliniyor. İçinde çağla iriliğinde, fasulye tadında bir çekirdeği var. Yer örtücü olarak yetiştirilebilirse de sağlam çardaklar üzerinde yetiştirilmektedir.




 RODOS KABAĞI KIZARTMASI


malzeme:
             * rodos kabağı
             * kızartmalık yağ
             * tuz
yapılışı:
            * kabaklar soyulur ve çekirdeği çıkartılır (patates dilimler gibi dilimlenip)
            * kızartılır, sunumu size kalmış...


AFİYET OLSUN

9 yorum:

  1. ben bu kabağın tadına bayılıyorum.
    kızartma yemediğimden hemen hemen her türlü yemekte kullandım.
    en çok zeytnyağlı yapınca bayılıyorum.
    Bu pazar bulamadım, bakalım köylü pazarında bulur muyum?
    bu arada şevketi bostan ile ilgili bilglerinizi ve tabii tarifinizi paylaşsanız ne hoş olur.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. şevketi bostan ankarada rastlamadım..anamurdan getirince pişirip ,
    resimleyince sayfama eklerim..eskiler küçük bir anı anlatayım size...:)...şevketi bostanı bir gün annem yine bir köy yolunda görüp toplamaya başladı...yanımıza köylüler yaklaşıp bu otu toplayıp ne yapacaksınız, bizim burda sadece develer yer dedi...:)))..annem ismini söylemekten çekindi...böbrek ilacı yapacağım demişti...:))

    YanıtlaSil
  3. Bu kabaktan nerden alabilirim. İstanbulda oturuyorum

    YanıtlaSil
  4. evet bende isterim en azından tohumunu bulabilirmiyim..irt.5376131163

    YanıtlaSil
  5. evet bende isterim en azından tohumunu bulabilirmiyim..irt.5376131163

    YanıtlaSil
  6. kabak için anamurdan bir manav telefonunu size ulaştırmaya çalışacağım...

    YanıtlaSil
  7. selam rodos kabağı rize fındıklıda baka diye geçiyor o isimle araştırdım başka şeyler çıktı. kabak trlri yazdm çıktı karşıma ,turşusunu bilirdim kızartması da çıktı.bizde yeni yetiştirmeye başladık.kızartmasını deniyicem. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. merhabalar bu kabak çeşitinden elimde toplam 25 tona yakın mevcut elimden çıkartmak istiyorum malum bir komşumuz bana bunun tohumunu vermişti bende diktim malum bulunmuş olduğum bölge tropşikal iklime sahip olduğu için rahat bir şekilde yetişti yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize amatörce ekmek için 4-5 adet veya tohumundan lazım, kargo ile ödemeli göndererek yardımcı olabilirmisiniz? 0506 209 08 29

      Sil