12 Ocak 2011 Çarşamba

kabak borani

     Kabak yemeği evde pek bayılarak yenilmediği için genelde salata, kızartma, börek ve tatlı gibi şekillerde tüketimini arttırmaya çalışıyorum. Faydalarını konusunda oğluma uzun brifingler versem de sevmedi. Ratatuouille ( Ratatuy) isimli çizgi sinemayı hatırlayanlar bilir. Farenin çok ünlü bir tarifi vardı: ratatouille. Bizim patlıcan , kabak oturtmanın düzenlenmiş bir sunumu gibi geldi bana. O zamanlar biraz daha küçük olan oğlum içinde kabak geçtiği için bu yemekten pişirmemi istemişt. Birlikte izlediğimiz için filmdeki gibi hazırladığım kabaklar en fazla 2 sefer yendi ve etkisini kaybetti yine…

kabağın etkisi geçmeyen faydalarında sıra:

* İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Böbrek ve mesane iltihablarını temizler. Kabızlığı giderir.
* Kabağın kuru asmasını dövüp sirke ve bal ile içmek; kan ile olan ishali keser.
* Taze kabakdan çıkarılan suyu içmek hummaya faydalıdır.
* Damla damla çıkarılmış suyunu şeker katıp içmek hararetden olan öksürüğe iyidir.
* Kabak, susuzluğu keser.
* Yüksek tansiyonu düşürür.
* Prostat'dan doğan şikayetleri izale eder.
* Basuru olanlar için faydalıdır.
* Şişlere iyidir ve de hararetden olan şiddetli baş ağrısına da faydalıdır.


        Benim gibi kabak severler için, Kayserili bir arkadaşımdan öğrendiğim “Kabak Borani” nin tarifini vereceğim. Ailesinin midenin merhemi dediği bu tarif hem kolay hem lezzetli.





KABAK BORANİ


malzeme:
* 4-5 kabak
* 4 kaşık sıvı yağ
* 2 tane biber ( tercihen kırmızı şık duruyor)
* 3 kaşık un
*  yoğurt
* 2 diş sarmısak
*  toz biber
* dereotu
* tuz


yapılışı:
  • Kabaklar yıkanıp, soyulur.
  • 3-4 cm kalınlığında halka halka doğranan kabaklar haşlanır, süzülür, mikserlenir
  • tavada yağ ısıtılıp, biberler kavrulduktan sonra unu atılır biraz daha kavrulur
  • hazırlanan karışıma ezdiğimiz kabaklar eklenir
  • kısık ateşte yavaş yavaş 6-7 dk pişirilir
  • servis tabağına aldığımız harcımız soğumaya bırakılır
  • soğuyan harcımızın üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür
  • yağda biber yakılıp dökülür ( ben daha hafif olması için yağ yerine sadece kırmızı biber serpiyorum)
  • dereotsuz  kabak olmaz  değil mi……..dereotu ile de servis yapılır


AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder