7 Ocak 2011 Cuma

bezelye-patates (kuşbaşılı)

    yazın bezelyeler ilk çıktığında komşum Ayşe Abla ile (güzel yemek yapar ve sebzeleri güzel seçtiği için, bilirkişi olarak)  gidip bezelye almıştık...ayıklayıp dolaba koymuştum...kışın ne güzel hazır oluyor ... dün bezelye pişirdim.....bezelye patatessiz olur mu...sanki gizli bir bezelye -patates aşkı var....garnitürde yan yanalar, rus salatasıyla birlikte, yemekte de çok yakışıyorlar...bu sefer pişirirken sağlık konusunu biraz askıya alıp soğanları önce kavurdum....çünkü çiğden koyduğumda bezelyede diri kalan soğanları sevmiyorum...:((....ama soğanları kavurup hem lezzetini alıyorum, hem yemekte çok görmüyorum bu şekilde güzel oluyor...:)))


bezelyenin faydaları:
* Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir.
* Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder.
* Kansızlığa iyi gelir. Kan Kanserine karşı koruyucudur.
* Karaciğerin çalışmasını düzene sokar.
* Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.




malzeme:
* 300 gr kuşbaşı
*  2 su bardağı bezelye
*  1 orta boy patates
*  1 orta boy soğan
*  1/2 y.kaşığı domates salçası
*  1/2 y.kaşığı biber salçası
 * tuz, karabiber

yapılışı:
* ince ine doğranan soğan bir miktar sıvı yağda kavrulur
* et ilave edilip suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edilir
* et kendini topladığında salçalar ilave edilip biraz daha kavrulur
* en son bezelye ve küp küp doğranan patates ilave edilip tuzu, karabiberi ve 2 bardak su eklenip düdüklüde 15 dk pişirilir. (bezelyeler tazeden dondurduğum, konserve olmadığı için biraz daha fazla pişirmek gerekti...konserve için düdüklüye gerek yok normal tencerede 10 dk yeterli olacaktır)



 AFİYET OLSUN

2 yorum:

  1. Merhabalar bu yemeğinizde çok güzel gözüküyor.Zaten şahsen etli yemeklere hiç hayır demem:))Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler...yılbaşındaki hindiden sonra bir süre beyaz ete ara verdim...:))..bu akşam avunya mantısını kıymalı yapmayı planlıyorum...sıralamada değişecek ...sizin yoğurtlu kebaba benzeyecek birazcık..

    YanıtlaSil