küçüklüğümde annemle gittiğimiz gezmelerde veya misafirler bize geldiğinde en çok "batırık" yapılırdı. Kısır genelde 2. planda kalırdı. ...çorbadan, pilava, kısıra, etle karıştırıp köftesi derken...bizim mutfağımızda çok önemli bir yeri var. hatta kiler dolabımda üç boyutu var:
* kalın olan pilavlık bulgur
* orta boy kısırlık,
* incesi çiğköftelik, içliköftelik
istanbul'dan gelen bir arkadaşım (aslen adanalı) esmer bulgur ve nefis ev yapımı tatlı biber salçası getirmişti... malzemelerin lezzeti tabiki bütünü etkiliyor....mersin'in kısırı neden ünlüdür biliyor musunuz...her şey kendi toprağındandır...ben küçükken annem kısır yapacağında bulgur dayımlardan gelmiş olurdu...özlü....domates, salatalık, soğan, nane, maydanoz hemen arka bahçeden toplanır gelirdi.....bir de balkonun yanındaki limon ağacından limon koparıldı mı tamamdı...daha doğranırken bütün bu koku önce havada karışır ve cezbeder insanı.....onun için kısır mersinde daha güzeldir...
* 2 bardak bulgur
* 3.5 su bardağı sıcak su
* yarım kaşık domates salçası
* yarım kaşık tatlı biber salçası
* yarım demet maydanoz* 3-4 dal nane yaprağı
* 1 kuru soğan
* 2-3 tane yeşil soğan
* 2 tane yeşil biber
* sumak
* limon
* nar ekşisi
* 1/2 su bardağı zeytinyağı
yapılışı:
* bulgur derin bir kaba alınıp üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilip üstü kapatılır* 10-15 dk bulgur kenarda suyunu çekerken; zeytinyağında, ince doğranmış kuru soğan, biber kavrulur (sarmısak ekleyeceksen bu aşamada eklemek iyi olur)
* salçaları ekleyip kavurma işlemine devam edilir....
* bulguru kontrol ederiz bulgurun özüne göre su miktarı biraz cık değişebilir ama genelde bu su iyi gelecektir....suyunu çeken bulgura hazırladığımız harcı döküp iyice karıştırmalıyız...
* ince ince doğranan yeşil soğan, maydanoz, nane ve baharatlar tuz, sumak), nar ekşisi, limon eklenip bir tur daha karıştırılır.
* domates, turşu ve ayranla servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
asla hayır demem bende bir bulgur düşkünlüğü var zaten:)))
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Arkadaşım bende hataylıyım.ellerine sağlık harika görünüyor.kısır, turşu ve ayran yan yana gelince kendimi kaybediyorum:)))
YanıtlaSilbulgurseverler nasılda belli oluyor...:)))...kıyma-patlıcan-bulgur bizim yörenin en sık birbirine yakıştırdığı ürünler...
YanıtlaSil