--------------------------------------------------------------------------------------------
NOHUT
Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Nohut pişmemiş hali ile hazım edilemeyen zehirli maddeler içerir. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları suyu kaynatmak için kullanmayıp, taze su kullanmak gerek. Kuru nohutları yemek için kullanmadan evvel 12-24 saat suyun içinde bırakmak gerek. Nohut yemeğinin hafif gaz yapıcı bir etkisi vardır.
Türkiye’de ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılır.
En çok üretildiği ülkeler Türkiye, Kuzey Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya ‘dır.
Nohutun Faydaları:
*Vücuda kuvvet verir.
*Cilde güzellik verir
*İştah açar.
*Siyahı kırmızısından, kırmızısı da beyazından daha kuvvetlidir.
*Bağırsakları yumuşatır , idrar söktürücüdür, gaz yapar
*Maya, hamur içinde ne iş yaparsa, nohutta vücut için onu yapar
*Anne sütünü çoğaltan besinlerdendir.
*Östrojen hormonunu dengeler. menopoza karşı faydalıdır.
*Cinsel isteği ve gücü arttırır.
*Öksürüğü keser.
*Damar tıkanıklığını giderir
*Göğüs kanserine karşı koruyucudur.
HUMUS
malzemeler:
* 2 su bardağı nohut
* 150 gr tahin
* limon suyu
* zeytin yağı
* kimyon
* sarımsak
* limon suyu
* 1 çorba kaşığı sumak
yapılışı:
- nohut bir gece önceden ıslatılır ve yıkanıp iyice haşlanır
- İyice haşlanan nohut süzülür ve tahin, bütün malzeme eklenip mikserde boza kıvamı alana dek bir güzel karıştırılır
- sıvı olursa kısık ateşte bir tasım ısıtılabilir, katı olursa hafif sıcak su ilave edilebilir.
- üstüne sadece kırmızı biber ve yağ yakılıp dökülebileceği gibi, pastırma ve değişik sunumlarla da zenginleştirebilirsiniz
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder