28 Ocak 2011 Cuma

avakado salatası



malzeme:
* 3 tane avakado
* limon suyu (isteğe göre)
* 3 diş sarmısak
* zeytinyağı
* sumak
* tuz, karabiber
* toz biber

yapılışı:
* yumuşayan avakadolarımızın çekirdeğini çıkarınca, kaşıkla kabuğundan ayırmak kolay oluyor
* çatalla ezdiğimiz avakadolara, bütün malzeme eklenip karıştırılır afiyetle yenir....


----------

yaş 35 ya...artık hemen hemen her şeyle ilgili bir anım var sanki...geriye dönüp baktığımda avakado ile ilgili anım avakado bizim bahçemizde ağacı olan bir meyve/sebze dir....:))

şanslı bir çocuktum...bahçeli bir evimiz vardı.. toprak yolu olan....arkasında saklanıp saklambaç oynadığımız meyve ağaçları ile dolu bir mahalleydi...babam Ziraat Dairesinden emekli çocuksu bir adamdır....aklına ne gelirse, yada ilk ne gördüyse illa onu yetiştirmeli....toplamda en fazla 2 dönüme yakın olan bahçemizde 27 çeşit meye ağacı yetiştirmeyi de başarmıştır....annemin sayesinde de evimizi güllü ev diye tarif ederlerdi...bir duvarımız tamamen sarmaşık gülle kaplıydı....kadife gül, pembe gül, kırmızı, beyaz, laleler, nergis......

büyürken ilk hatırladığım kazlarımız ve ördeklerimiz vardı....onları denizde yüzdürürdü....dalgalı suya girmek istemeyen kazlarla birlikte yüzerdi..:))..onlardan sıkılınca sırayla afiyetle yedik....atmaca alıp etle besledi....havada bıldırcın yakalasın diye...akvaryumumuz vardı bir dönem...pekin ördekleri Türkiye'ye ilk geldiğinde ne yapıp edip yumurtasından bulup çıkarmıştı....balık sevdası için bir dönem balıkçı teknemiz vardı...canlı canlı getirdiği istakozları tencerede pişirmeye kalkar annemle papaz olurlardı...kedileri vardı kızım dediği asla eve girmezler balkonda yaşarlardı....tabi yazın bahçede gördüğümüz yılan ve kertenkeleleri ve sürekli bir tavuk kümesini saymıyorum bile...:)))...görevli gittiği yaylada annesini kaybetmiş 2 yavru keçi getirmişti...biz onları komşunun ineğinden aldığımız sütle biberonla besledik...anlayacağınız annem 2 değil 3 çocuk büyüttü...pardon biz büyüdük ama babam hala çocuk...:))...

şöyle bir düşündüm de o en fazla 2 dönüm dediğim yerde neler yetişi ve hala bir kısm ıda var biliyor musunuz....portakal, elma, limon, nar, mandalina, turunç, şeftali, kayısı, erik, mısır, yer fıstığı, bakla, kabak, çilek, maydanoz, marul, biber, domates, salatalık, .....rodos kabağı, greyfurt, avakado....... avakado fidesini ilk getirdiğinde nasıl heyecanlıydı....yaprakları da anasonlu gibidir...kurutulup taş düşürenlerin içtiği bir yapraktır...tesbih püsküleri vardı...üstündeki küçük yuvarlaklardan tesbih yaparlar ve tanıdıklara hediye ederlerdi...


sadece hevesli olmak yeterli mi bilmiyorum ...ama anamur toprağı ve iklimi olarak da verimli bir bölgedir....bu akşam anamur'a gideceğim İNŞALLAH...çok özledim onları....



5 yorum:

  1. bende çok severim eline sağlık.. ama tarif nerede:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba hiç denemediğim bir lezzet Bloğunuzda çok güzel tatlar var ellerinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. bende bu salatayı hiç yapmadım, çok merak ediyorumm. ama denemeyi düşünüyorum ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Cocuksu bir babaya sahip olmak ne buyuk bir SANSTIR ben bilirim :)Baba'cigimin sayesinde, benim de renkli anilarla dolu bir cocuklugum oldu sizin gibi. Hala anilar gozumun onune geldikce gulumser, nur icinde yat babacigim derim. Yazinizi zevkle okudum, duygulandim. Artik boyle babalar cok az inanin...

    Sevgiler,
    Asuman

    YanıtlaSil
  5. Evinizi ne güzel anlatmışsın yada eviniz çok güzelmiş demek daha doğru olur.Avakado salatasını da denemek istiyorum...Ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil