12 Ocak 2011 Çarşamba

deniz börülcesi

                Ege kızı bir arkadaşım bize hamsi yapmıştı, yanında da deniz börülcesi. O gün bugündür severek yaparım. ve her yaz mutlaka hazırlayıp buzluğada atar oldum. Gelelim denizbörülce ile ilgili bilgilere: Deniz kıyılarında suyunun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir.





malzeme:
* deniz börülcesi
* sarmısak
* zeytinyağı
* limon
yapılışı:
* deniz börülcesi ıspanak gibi dikkatli yıkanması gereken bir bitkidir
* iyice yıkandıktan sonra bol su ile haşlanır
* haşlandığını elinize aldığınız yaprakları çektiğinizde kılçığından ayrılmasından anlayabilirsiniz
* sarmısak ,zeytinyağı, limon karışımı sos yapılıp üzerine dökülür


Ayıklanma kısmı zahmetli olan bu bitkinin salatasını yerken bu zahmete değdiğini göreceksiniz. Hatta mevsiminde bol miktarda haşlayıp, ayıklayıp buzdolabına koymanızı tavsiye ederim.



 AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder