14 Şubat 2011 Pazartesi

patatesli börek



...ben ilk antalya'daki dayımın hanımı yaptığında yemiştim ve çok hoşuma gitmişti...daha sonra blog arkadaşların sayfasında da gördüğüm meşhur buzdolabı böreğini bir de benden okuyun istedim....

 
malzeme:
* 2 orta boy patates
* 200 gr kıyma
* bir tutam maydanoz
* toz biber, tuz, karabiber
* 3 adet yufka
* 1 bardak süt
* 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 yumurta
* 2-3 yemek kaşığı susam

yapılışı:
* patatesler haşlanıp ezilir
* kıyma kavrulur, içine ezilen patates, maydanoz, kara biber, kırmızı biber ve tuz ilave edilir
* süt, yağ ve yumurtalardan sıvı börek harcımız oluşturulur (1 yumurtanın sarısı sonra üste sürmek için ayrılır)
* geniş bir alana daire şeklinde serdiğimiz yufkayı kenar kısımlarından en fazla 5 cm e yakın içe katlayıp büyük bir kare elde edilir
* oluşan sıvı harcımızın 1/3 ünü sürüp iç harcımızın da 1/3 ünü yufkamızın üstüne yayalım
* 2. ve 3. katlar içinde aynı işlem yapıldıktan sonra bir kenardan içler yufkayı parçalamayacak sıkılıkta sarılı ve dolaba sığabilsin diye ikiye bölünür
* stretchle sarılan yufkalar bir gece dolapta bekletilir
* diğer gün çıkardığımız rulolardan 2 cm kalınlığında dilimler kesilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir
* üzerine bir yumurta sarısı ve bir kaşık yoğurt karıştırılıp dilimlerin üzerine sürülür, susam serpilir
* 180 derece fırında yaklaşık 40 dk pişirilir

AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder