25 Şubat 2011 Cuma

karadut keki


karadut
karadutum çatal karam, çingenem
nar tanem, nur tanem, bir tanem
ağaç isem dalımsın salkım saçak
petek isem balımsın, ağulum
günahımsın, vebalimsin.....


bir zamanlar bu parçayı ne kadar çok dinlerdik....

annem 2007 yılında kanser teşhisi ile ameliyat oldu...
6 seans kemopterapi aldı...ALLAH'a binlerce şükür ki sağlığı şu anda yerinde...kemoterapilerde bile güçlü durmaya çalıştı anneciğim....o dönemde çok sağlıklı ve doğal gıdalarla beslendi....o konuda anamur'da olmak bir şans...her şeyin doğalına ulaşabildi...
o dönemden kalan bir alışkanlık karadut, yazdan kış içinde saklamaya başladı.....
bana 3-4 kutu göndermişti...değişik şekillerde değerlendiriyorum....bu seferde kekini yaptım...biraz faydalarından bahsettikten sonra tarifi yazacağım ...
bakalım beğenecek misiniz...
Karadut bitkisi böceklenmeyen tek organik bitkidir. Betakaroten (A vitamini) ihtiva eder. Fakat mevsimi çok çabuk geçtiği için en bol olan zamanlarında kaynatılarak karadut’un pekmezi yapılır. Sağlık ve gençlik iksiri olan karadut pekmezi'ni düzenli olarak tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. 


* çok güçlü bir antioksidan içer
* bağışıklık sistemini güçlendirir
* kalbi koruyucu, yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunuyor
* içerisinde yüksek miktarda Demir elementi vardır. kansızlıkta destekleyici gıda olarak kullanılmaktadır. 
* anne sütünü artırır.
 
*halsizliği, aşırı yorgunluğu giderir.
*ağız ve boğaz enfeksiyonlarına tavsiye edilir.
*kanı temizler anemi hastalarına tavsiye edilir.
* kan basıncını düşürür.
* sindirim sistemi kronik hastalığına faydalıdır.
* mide salgılarını arttırır.
*sindirim sistemini düzenler.
*saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar.
* kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir.
*  uykusuzluğa iyi gelir






malzeme:
* 3 yumurta
* 3 fincan şeker
* 1 fincan yağ
* 1 fincan süt
* 4 fincan un
* 1bardak mikserlenmiş karadut
* kabartma tozu, vanilya

yapılışı:
* yumurta ve şeker çırpılır
* yağ ve süt ilave edilir çırpılır
* diğer malzemelerde ilave edilip çırpılır ( kabartma tozu ve vanilyayı una karıştırıp dökmenizi tavsiye ederim.)
* dilediğiniz kalıplarda şekillendirilir
* 180 derece fırında 40 dk pişirilir

AFİYET OLSUN

3 yorum:

  1. çok güzeller keklerin her çeşidini severim
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık cnm.Çocuklar için ne kadarda faydalı.yedirmek için iyi bir yol olmuş..:))sevgıler

    YanıtlaSil