7 Haziran 2011 Salı

karamelli kek...

şimdilerde blog yazan arkadaşlarımda karamelli kek modası var...görüntüsünden dolayı çok ilgimi çekmişti...tarifleri okuyunca malzeme bakımından da lezzetli olduğuna inandım...yapmaya karar verdim...

turuncu tatlar arkadaşımın sayfasında gördüğüm tarifi denemeye karar verdim...
ölçüler gerçektende başarılı....tecrübeyle sabit...tavsiye ederim...burdan arkadaşıma emeği içinde teşekkür ederim...



malzemesi:

karameli için
* Yarım su bardağından fazla toz şeker

kreması için:
* 4 Yumurta
* 2.5 Su bardağı süt
* 3 Yemek kaşığı şeker
* 1 Paket vanilya
* Limon kabuğu rendesi

keki için:
* 3 Yumurta
* 1 Su bardağı şeker
* 1,5 Su bardağı un
* 3 Yemek kaşığı kakao
* Yarım su bardağı sıvı yağ 

* yarım su bardağı süt
* 1 paket vanilya 

* 1 paket kabartma tozu
* Limon kabuğu rendesi



yapılışı:
* Teflon bir tavada yarım su bardağından biraz fazla şekerimizi orta ateşte karamel kıvamına gelene dek eritip kek için kullanacağımız kalıbın en altına dökelim.
* Kalıbımız dilimli teflon veya silikon kalıp olursa daha güzel sonuç alıyoruz
* Kreması için olan bütün malzemeleri karıştırıp ( pişirmeden , okuduğumda şaşırmıştım ama pişirmiyoruz ) karamelin üzerine dökelim
* Keki için de önce yumurta ve şekeri mikserle çırpalım. yağını sütünü ( sıvı malzemeleri ) ekleyelim , sonra da  un, kakao, vanilya, kabartma tozu( özellikle kabartma tozu sıvıya değmeyecek şekilde unun üzerinde eklenirse kek daha güzel kabarır) ,limon rendesi eklenip kekimiz iyice çırpılır, hazırladığımız krema malzemesinin üzerine dökülür
*  kek kalıbımıza sırası ile karamel + krema +kek koyduk
* özellikle kek hamurunu koyarken karışıyor gibi görünmesi beni korkuttu ...ama turuncu tatlardaki arkadaşım korkmayın pişerken ayrılıyor yazdığı için meraklı bir korku ile  pişerken bekledim ....gerçektende  önceden ısınmı 180 derece fırına benmari usulu altına su dolu bir kabın üzerine yerleştirip ( ben borcam kullandım) pişmeye başladığında kek pişerek üste çıktı..
 * kekten biraz daha uzun sürede pişen pastamızı kürdanla kontrol ederek piştiğini anlarız...
 *ılıyana kadar fırında, daha sonrada 1 saat kadar dışarda bekletip bir gece buzdolabında beklettim...
* diğer gün çıkarmak konusunda sorun yaşamadım ama yaşanırsa altı hafif ılıtılıp kolayca çıkarılabilirmiş

AFİYET OLSUN

6 yorum:

  1. Ellerine sağlık tam bir lezzet bombası:)

    YanıtlaSil
  2. Nefis olmuş. Bir türlü cesaret edemedim ben bu güzel keki denemeye. İnşaallah senin tarifinden denerim. Ellerine sağlık. Şifa olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. canım ellerıne saglık goruntu super..ama yorum yazmak zor.ne olur yorum ayarını duzelttt..
    amarıfetellerımızde zeynep

    YanıtlaSil
  4. merhabalar
    birkaç gündür sitenizdeki harika tarifleri okuyorum, ellerinize sağlık çok güzel bir enerjiniz var, site çok sevimli ve sıcak..
    sitedeki tariflerden birinde kudretullah ismini gördüm, önce tarifi veren kişinin adı sandım..
    İnternette aradım böyle bir blogger mi var acaba diye.. Ne yazık ki bir keke bu ismin verildiğini gördüm.
    Kaldı ki bu manadaki bir kelime insana dahi isim olarak verilemez.
    Allahu tealanın zati ve subuti sıfat ve kudretine dair tanımlamalar kendine mahsustur.

    Elbette keke bu ismi verenin siz olmadığınızı biliyorum.
    Kudretullah allahu tealanın sahip olduğu güç, allahın sonsuz gücü demektir böyle bir isim ne insanlara ne de keklere kat'a verilemez bu konuda hassasiyet göstermenizi bekliyorum
    bilmeden şirke girmek, haddi aşanlardan olmamak adına keke başka bir isim versek olmaz mı acaba?İnanın bir müslüman olarak beni yaraladı bu keke verilen isim, samimiyetinize güvenerek sizden rica ediyorum.İnternetten bu saygısız ve cahilce verilmiş ismi sildirmeye kararlıyım, ve sizin yardımınızı bekliyorum Çok teşekkürler
    selamlar Deniz

    YanıtlaSil
  5. sevgili deniz arkadaşım ,
    bir hata yapmışım, keşke araştırsaydım...üzüldüm ve hemen düzelttim....açıkçası ben kekin pişme esnasında bütün malzemelerin önce karışıp sonra ayrı ayrı pişmesinden esinlenen bir arkadaşım ALLAH ın kudretine ithafen verdi diye düşündüm...ama verdiğiniz bilgilerden sonra size canı gönülden katılıyorum ve düzeltiyorum.....umarım tekrar okursunuz sevgiler

    YanıtlaSil
  6. sizinle hemşoyuz en kısa zamanda bu keki deneyeceğim memeleketimden birinin böyle bi site kurması beni çok mutlu etti saygılar:)))))))

    YanıtlaSil