26 Haziran 2011 Pazar

darı ( mısır ) keşkeği

yeni makinemle ilk çekimlerim anamur'a özgü bir yemekle oldu  ...
görüntü güzel sanki...:)))


keşkek deyince akıllara önce buğday dövmesi ve üzerine soğanla pişirilmiş kuşbaşı yahni gelir...bizim yörenin darı ( mısır ) keşkeğinde de et ve soğan yahni kısmı aynıdır ama buğday değil mısırdan küçültülmüş mısır dövmesinden yapılır....


anamur'da düğünlerin, mevlütlerin ve bayram ikramlarının vazgeçilmezi darı (mısır) keşkeği...mısır en az karadenizliler kadar akdeniz yöresinde de sık sık kullanılır...

mısır un haline getirilip gözlemesi, yani tapa tap ekmeği yapılır....bu isim ekmeğin oklava ile açılması zor olduğundan hamura elle tap a tap vurularak yapıldığı için bu isim verilmiştir....:)))..

birde buğday dövmesi gibi darı (mısır ) dövmesi yapılır ki bu başka yörede yoktur diye düşünüyorum...ya değirmende ya da bir araya gelen 5-6 kadının dibekte döverek hazırladığı darı dövmesi haşlanır ....üstüne et ve soğan keşkeği ile servis yapılır....veya haşlanan döğmenin üzerine yoğurt nane yanında da kuru soğanla servis yapılır...

mısır tane halinde kurutulur ve kullanılacağı hafta küçültülür ki daha çabuk pişsin diye....mısırı küçültmek için dövülecek olan dibek herkesin evinde yoktur...bizim mahallede de karşı komşumuz zekiye yengemizin evinde vardır...kadınlar dibekte mısır dövmeye başladı mı kimin evinde nerde düğün var, nerde mevlüt var haberimiz olurdu....

dibek deyip geçmeyin 5-6 kadının sırayla indirdiği o ağır tokmaklarla yaklaşık 1-2 saat süren zorlu bir süreçtir...ama inanın o lezzete değer...ben düdüklüde pişirdim ama odun ateşinde kazanda pişen keşkeğin ve yahninin tadı başka tabi....


gelgelelim dilimin döndüğünce tarife....



malzeme:
* 2 bardak darı dövmesi
* 4-5 kaşık tereyağ
* 500 gr kuşbaşı
* 3 tane soğan
* 2 yemek kaşığı toz biber
* 1 kaşık domates salçası

* tuz, karabiber

yapılışı:
* darı dövmeleri yıkanıp akşamdan ıslatılır
* darılar süzülüp 5-6 su bardağı su ile düdüklü tencerede yaklaşık 30 dk pişirilir
* tencere açılınca biraz suyu varsa süzülebilir ve tuz, tereyağı konur
* servis tabağına alınır
* kuşbaşı etimiz 2-3 kaşık yağla biraz kavurulur
* toz biber, domates salçası ve soğanlarla çevirilip 2 bardak su ile düdüklüde pişirmeye bırakılır
* 35-40 dk pişirdiğimiz yahnimizi pişirdikten sonra darı döğmemiz üzerinde servis yaparız
AFİYET OLSUN

3 yorum:

  1. Gerçekten tabağın enfes olmuş. Ellerine sağlık. Keşkek zahmetli bir o kadar da leziz bir yemektir zaten. Bizim oranın keşkeği mısır ve barbunyadan yapılır. Her zaman olmuyor ne yazık ki. Mısırın taşında ezilmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  2. nefis gözüküyor afiyetle canım..
    yemekbirask.blogspot.

    YanıtlaSil
  3. bir Anamurlu olarak çok sevindim.bu tarifi bende çok severim .teşekkürler

    YanıtlaSil