28 Aralık 2010 Salı

taze fasulye

     ne pişirsem ne pişirsem derken...buzluğu açınca epeydir pişirmediğim yeşil fasulyeleri gördüm...yanın da pilav  ve cacıkla fikirlerinize sunuyorum...belki siz de uzun süredir pişirmiyorsunuzdur...kışın ortasında yazı hatırlatan bir lezzet...

    fasulyenin sırrı bol domates olsa da insanlar nedense salçayı çok koyunca lezzetinin arttığını sanır, asıl lezzet biraz domates biraz biber salçası kullanmakta halbuki...

     ülser ve mide sıkıntısı olanlar için soğanı kavurmadan yapılan çiğden tencereye koyulan tarifi vereceğim...gerçekten denemeyenler için tavsiyem birazcık biber salçası da ekleyin...

.


     Besin değeri çok yüksek olan taze fasulye dünyanın pek çok yerinde tüketilen önemli bir kültür bitkisidir. Orta Amerika kökenli bu bitki 250 yıl önce Anadoluya gelmiş ve çok geniş bir alana yayılmıştır.

     Protein bakımından zengindir. Fasulyeden alınan bitkisel protein hayvansal protein gibi zararlı değildir, toksit etkileri yoktur.

Nasıl Alacaksınız?
1- Taze fasulyenin tazesi kırdığınız zaman cam gibi \"çıt\" diye bir ses çıkarır.
2- Kırılan yerde küçük su damlacıkları görülür.
3- Genişliği 6 milimetre kadar olmalı, yani taze fasulye fazla geniş olmamalıdır. Zira genişledikçe ipliği de artar.
4- Tazelerine bakın. Fasulyenin tazesinin taneleri küçük ve yuvarlaktır. Tane ne kadar büyük ve yassı ise fasulye de o kadar bayattır.
5- Renk de tazeliğin bir ölçüsüdür. Taze fasulye yemyeşildir. Renk sarıya çalmaya yüz tutmuşsa bayat demektir.

Yararları:
* Organizmanın madensel tuzlar gereksinimini karşılar.
* Böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olur.
* İçinde fosfor bulunduğundan güç verir, fiziksel ve zihinsel yorgunlukları giderir.
* İdrar söktürür.
* Şeker ve karaciğer hastalıklarının, sanlığın iyileşmesini kolaylaştırır. Günde yarım bardak içilecek olan taze fasulye suyu en iyi doğal ilaçtır.






YEŞİL FASULYE

malzeme:
* yarım kilo yeşil fasulye
* 5-6 y.kaşığı sıvı yağ
* 300 gr kuşbaşı
* 1 orta boy soğan
* 3-4 tane domates
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* yarım yemek kaşığı biber salçası
* tuz, karabiber


yapılışı:
* fasulyeler yıkanıp ayıklanır, ya ortadan ikiye yada enine 3-4 parça lokmalıklar şeklinde doğranır
* düdüklü tenceremize et, fasulye, soğan, domates ve 2-3 bardak suyla seyrelttiğimiz salçalar ve sıvı yağ ilave edilir
* düdüklü tencerede yaklaşık 30 dk pişirmek yeterlidir


AFİYET OLSUN

2 yorum:

  1. akdenizkızı bu tariflerle bende sofralarıma renk katacağım..şahinbey kebebı da ilginç olsa gerek..paylaşımın için teşekkürler..sağlıcakla..

    YanıtlaSil
  2. akdenizkızı çok şenlikli sofralar yapmışsınız..valla imrendim..hindi harika görünüyor..

    YanıtlaSil