2 Aralık 2010 Perşembe

kurufasulye


KURUFASULYE

   Önceki tariflerimde de bahsettiğim gibi oğlum merkezli bir hayatım olduğu için küçük beyimiz ne isterse onu pişirmek birinci görevimiz...Ergenlik döneminde olduğu, okulda doymadığı ve spor yaptığı için eve  aç geliyor. Tek dezavatajım eve aynı saatte girmemiz...Yine de ev ve tencere yemekleri konusunda elimden geldiğince sağlıklı beslenmesini sağlamaya çalışıyorum...Küçükbeyimiz önceki gün kurufasulye istemişti. Hemen dünkü menümüzde kurufasulye, pilav, cacık yapıldı tabii......
  
    Çok eskilerden beri bilinen ve tüketilen fasulyenin kökeninin Asya mı, yoksa Güney Amerika mı olduğu konusundaki farklı görüşler var. Kuru fasulyenin hava almayan cam bir saklama kabında ve kuru bir yerde saklanması şart. Sıkı ağızlı bez torbalar da saklama için uygun olabilir. Ama kesinlikle naylon torbada saklanmaması gerekiyor, aksi halde böceklenir.

    Fasulye bilindiği gibi, bir gece önceden ıslatılarak pişiriliyor. Islatma işlemi gazlı bir besin olan fasulyenin gazını alır. Fasulye ıslatılırken kullanılması gereken suyun miktarı ise fasulye ölçüsünün dört katı.


Faydaları
  • Kalp sağlığını korur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kan şekerini kontrol altında tutar.
  • Sinir sistemine iyi gelir.
  • Mide ve bağırsak sağlığını korur.
  • Bağırsakların çalışmasını sağlar.
  • Kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Gelelim milli yemeğimiz gibi andığımız kurufasulyenin tarifine. Aslında herkes tarafından bilindiğini düşünüyorum ama yeni yapanlar için fikir verir umarım..

KURUFASULYE



malzeme:

* 1 su bardağı kurufasulye
* 6-7 kaşık yağ
* 1 orta boy soğan
* 300 gr kuşbaşı (isteğe göre sucuk, pastırma olabilir)
* 0.5 yemek kaşığı domates salçası
* 0.5 yemek kaşığı biber salçası
* tuz
* karabiber


yapılışı:
* bir gece önceden 1 bardak kurufasulye 4 bardak su ile ıslatılır
* tenceremizde yağımızı iyice ısıtıp küçük küçük doğranan soğanlar kavrulur
* etimiz (veya sucuk, pastırma) konup kızartılır
* domates ve biber salçalarımız da eklenip iyice kavrulduktan sonra 5 bardak su (önceden hazır etsuyumuz varsa 2 bardağını etsuyundan kullanmak lezzeti arttıracaktır) konup tuzu, karabiberi  ilave edilir
* düdüklüde yaklaşık 35 dk pişirilir.

AFİYET OLSUN

--------------------------------------------------------------------------------------------




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder