4 Kasım 2013 Pazartesi

patlıcan kebabı


 merhaba,

yazdan kışa girerken , sevdiğim yaz meyve ve sebzelerine veda turları düzenliyorum....karpuzla vedalaştık, şimdi ısrarla çekirdeksiz üzüm alıyorum. bana yazı hatırlattığı için pazarda bitene dek almaya devam...:)))...

patlıcanla vedalaşmak için patlıcan kebabı yaptım. daha önce nasıl oldu da tarifini paylaşmamışım şaşırdım....bu sefer bilmeyenler için adım adım resimledim ki , yapmak için heveslendireyim.

PATLICAN'ın  faydalarını daha önce verdiğim tarifte paylaşmıştım, bir TIK ötede...ben patlıcanı geç, ama pir sevenlerdenim...:)))

bu sade ama leziz tepside bulunan diğer sebzelerin faydalarını da paylaşayım istedim.

SOĞAN:
bedenin savunma sistemini güçlendirir. soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelen ve geleneksel olarak bu nedenle tüketilen besindir.
Soğan, yağlı yemeklerin yenmesinden sonra bedende kolesterol yükselmesi ve kanın pıhtılaşması olaylarını önler: Çok fazla yağlı yemek yiyen kişilerde meydana gelen bu gibi sakıncalı durumlar, yemeklerde bol soğan bulunması halinde ortadan kalkar.
Soğan bedende bulunan kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür, ama iyi kolesterol düzeyini artırır.
Bol bol soğan yemenin, bedenin kansere yakalanması rizikosunu azalttığı savunulmaktadır.
Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre, soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner damarları genişlettiği ileri sürülmektedir.
Soğan idrar söktürücüdür: Bu etkisiyle bedendeki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Soğan iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca müshil etkisi de vardır.
Ayrıca, patatesten farklı olarak soğan serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Patates ve soğan yanyana saklanırsa, soğan patatesin nemini aldığı için ayrı saklanması önerilir

DOMATES:

bir orta boy domates günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar, C vitamini bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklardan vücudu korur
damar sertliğini önler,
kanı temizler, vücuttaki üre miktarını azaltır ve içeriğindeki antioksidan ögelerle yaşlanmayı geciktirir
yine içeriğindeki antioksidan maddeler kanser oluşumu, felç riski ve kataraktı önlemeye yardımcı olur.
midesi zayıf ve böbrek ve mesanelerinde iltihap ve taş olanlar mutlaka domates suyu içmeliler  
potasyumdan zengin olması sebebiyle yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkili bir sebzedir.
mide ve bağırsak sağlığını korur ve düzenli dışkılamaya yardımcı olarak kabızlığı giderir.
domateste bulunan likopen adlı bir fitokimyasal madde kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur,
erkeklerde sperm kalitesini ve hareketliliğini arttırarak kısırlığı önlediği bilinmektedir.
likopenin rahim, prostat, serviks, akciğer, göğüs ve mide kanserlerine yönelik koruyucu etkiye sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.

safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
hazmı kolay olan domates özellikle nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
romatizmaya faydalıdır.
arı sokmalarına ve yanık tedavilerine destek olur.
isilik ve mayasıla iyi gelir.

SARMISAK: 
Sarmısak, bedenin bağışıklık sistemini uyarır, yani antibiyotiklere benzer etkiler yaparak bedendeki enfeksiyonlara karşı savaşır: Bu bağlamda nezle, soğuk algınlığı, uçuk; mide, bağırsak ve mantar iltihapları, arpacık gibi bakteri, virüs ve mantarların oluşturduğu enfeksiyonlar sayılabilir.
•Kandaki kolesterol düzeyini düşürür: Yapılan araştırmalar, günde iki diş sarımsak yiyen kişilerin kolesterol düzeyinde, kısa dönemde %10'luk düşüşlerin gerçekleştiğini ortaya koymuştur.
•Sarmısak, kanı sulandırır ve kan dolaşımını hızlandırır: Bu sayede sarmısak, kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarını önler.
•Yüksek tansiyonu düşürür: Araştırmalar, makul düzeyde sarmısak alımının bile bu etkiyi sağladığını göstermektedir.
•Sarmısak, kan sekerinin düzeyini düşürür: Bu sayede bazı şeker hastalarına sarmısak yemenin iyi geldiği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır.
•Bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır. Yapılan araştırmalarda sarmısak tüketen kişilerde, özellikle mide kanserine yakalanma tehlikesinin azaldığı belirlenmiştir.
•Sarmısak kronik bronşiti önler, etkisini azaltır.
•Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücüdür.
•İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
•Sarmısağın, afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunduğu, Doğu ve Batı kültürlerinde savunulmaktadır.




yaklaşık 1 kg yağlı kıymayı, tuz, tatlı toz biber, karabiber ile köfte yoğurur gibi yoğurdum,
5 patlıcan, 3 soğan ve 3-4 tane yerli domatesle, aralarında köfteler olacak şekilde küçük bir tepsi dizdim
siz tepsinizin büyüklüğüne göre sayıyı ve miktarı arttırabilirsiniz




üzerini alümünyum folyo ile kaplayıp, fırında yaklaşık 2 saat pişirilir


pişirtmek için yakınınızda pide fırını varsa gönderebilirsiniz, kişi başına lavaşınızı da söyleyip, yanına ayranınızız da yaptınız mı akşam yemeği hazırdır.

2 yorum:

  1. Bayılırım...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Çok sağlıklı ve hafif görünüyor. Patlıcan yemekleri biraz dikkat istiyor. Yağlı olmaması gerek malum. Siz çok güzel tutturmuşsunuz miktarını belli ki.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil