8 Kasım 2013 Cuma

avakado salatası


merhabalar,
aslında avakado çok severek tükettiğim bir ürün değil, ama faydalarını düşününce özellikle et yemeklerinin yanına salata tarzında tüketmeyi seviyorum...bayramda annemlere gittiğimde, annem babama sabah kahvaltısı için hazırlıyordu...oda güzel bir fikir....daha önce de avakado salatası tarifi paylaşmıştım....bu sefer biraz daha farklı olsun diye mayonez ve hardalla denedim...:)))..önceki tarifimi paylaşırken epey duygusala bağlamışım, o nedenle şimdi hemencecik tarifimi verip, faydalarını paylaşacağım...

malzemeler:
* 2 tane avakado (yumuşak olmalı, eğer sert ise oda sıcaklığında beklettiğinizde 1-2 gün içerisinde yumuşayacaktır)
* Yarım limon suyu
* 1-2 diş sarmısak
* sumak
* tuz , karabiber
* 2 yemek kaşığı mayonez
* 1 yemek kaşığı hardal

yapılışı:
*  meyve uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki odunumsu, iri çekirdek çıkarılır. Doğranır veya ezilir.
* ben genelde ezmeyi tercih ediyorum, diğer bütün malzeme ile karıştırılıp servis yapılır,
* çabuk karardığı için, limon suyu kullanacağız ama 2. güne kaldığında bu bile yeterli olmayacaktır.



faydaları:
*içeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir

vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.

*bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.

*doymamış yağ oranı yüksek olduğu için kandaki kolesterolü düzenliyor ve tok tutmaya yardımcı oluyor.

*vücutta toksik maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok etmesinden dolayı yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar.

*kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır.

*içerdiği mineral ve vitaminlerle cildin genç kalmasını sağlıyor.

*deriyi kurumaktan korur ve özellikle, duyarlı, kuru, yıpranmış ve yaşlanmış derileri iyileştirir ve güçlendirir.

*bol miktarda içerdiği A vitamini, hücrelerin yenilenmesini destekler ve üst deride kepeklenmeyi nasırlaşmayı önler.

ZARARI:

Muza oranla %35 daha fazla potasyum içerir. Özellikle kronik böbrek yetmezliği olan hastalar ve potasyum yüksekliği sorunu yaşayan hastalar tarafından kullanılması sakıncalıdır.


2 yorum:

  1. Salatalara yakıştırıyorum bende yoksa çok yağlıymış gibi geliyor.Ama peynirli tostun içinde çok leziz oluyor.Tabiki yağ eklemeden:)Bu tarifte çok leziz.

    YanıtlaSil
  2. Bu şekilde hiç denemedim çok beğendim mutlaka deneyeceğim.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil