20 Kasım 2013 Çarşamba

elma kurusu



merhabalar,

babaannem 80 yaşının üstünde, ama hala hayran olduğum bir hayata tutunma şekli var. kendince günlük gezmeleri vardır, komşularıyla kahve saatleri, günleri, örgü sohbetleri, çiçekleri , menekşeleri,....hala pek çok işini kendisi yapar ve tek başına yaşar....özellikle örgü örmek onu hayata bağlar...

kardeşim sağ olsun her zaman onun bir ihtiyacı var mı diye günlük uğrar...annem, halamlar ve gelinimiz de mutlaka yemek ya gönderir ya da götürüler....evinden uzun süre ayrı kalmak istemez o nedenle bir tek haftasonları yatılı gider...özellikle bayramlarda ve özel günlerde evinde olmak ister...haftasonları da aksam kalsa bile sabah ezanından sonra, "biri beni evime götürse" diye bizimkilerin gözünün içine bakar..:))) ..babam biraz daha kalması için kızsa da evine mutlaka bırakılır...:))

yazları anamur çok sıcak olduğu için , halamlarla birlikte gülnar'a gider...halamların bahçeli küçük bir yayla evleri ve bir sürü ağaçaları var...elma, ceviz, badem, kiraz, vişne.....yazın anamur'a giderken veya dönerken gülnar'dan geçersek mutlaka uğrarız...biraz yayla havası, biraz havadis alır yola öyle devam ederiz...bizi gördüğü için çok mutlu olur, tabiki biz de çokkk mutlu oluruz...

çok çetin bir yoldur gidenler bilir....mut'tan 30 km sonra başlayan virajlar anamur'a kadar devam eder.....torosların son yüksek dağları da geçiliyor bu mesafede...tam bir yayla... o yoldan gelip geçenler en çok sertavul geçidini ve mis gibi yayla etini bilir.....sertavulu ve virajları, bütün o tehlikeli yolları beni akdenize ulaştırır, bir akdenizkızı için önemini anladınız sanırım...

akdeniz'den tekrar konuyu babaanneme getirmek istiyorum...babaannemle domates hazırlama maceramı geçen seneden takip edenler bilir....bir TIK ötede..bu resim geçen seneden...resimdeki beyaz perdeyi de kendisi ördü...giriş odasından bir kesit....

geleni gideni çoktur, şehir merkezinde oturduğu için merkeze gelen tanıdıkların, akrabaların uğrak yeri , dinlenme yeridir babaannemin evi...yaşlıya saygı küçük yerlerde devam ediyor, surat asan bir yaşlı olsa ona da gelen olmaz bu iş hep karşılıklı demek ki...



geçtiğimiz yaz babaaannem elma kurutsam ister misin dedi, anamurda pek alışık değilizdir,... rutubetli bir hava olduğu için kurutmalar genelde yaylalarda yapılır ve elma ağacımız olduğu halde havadaki nemden dolayı kurutamazdık ....nemli havada kurutmak istedikleriniz kurtlanır.....gülnar'daki ağaçlar büyümüş ve güzel elmları olmuş... tam bir anadolu ve yörük hatunu olarak babaannem elmaları teker teker ayıklayıp, mis gibi kurutmuş...yazdan kışa hazırlık yapıp ağacın ürünlerini ziyan etmemiş...bizler için yaptığını, emek verdiğini bilmek bile ne kadar güzel, nasıl lezzetli anlatamam.....hoşaf da yaparsın dedi...ama hoşaf yapmaya kalmadı...ara öğün olarak azar azar yedim bitirdim bile...:))..sanırım çok özledim babaanneciğimi...Allah ona uzun ömür ve sağlık verir inşallah...bu arada benim ismimi bilenler, ismimi babam koymuş ve babaannemin ismi....ondan da mı çok seviyorum bilmem...:)))


elmanın faydaları ile ilgili, değişik internet sitelerinden aşağıdaki bilgileri derledim:

Sağlıklı beslenmede elma, sanılandan daha faydalı olup, bağırsak kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Bu sebeple uzmanlar, her öğünden sonra elma yenmesini tavsiye ediyorlar.
Pek çok mineral ve vitamin içeren elmanın diğer faydaları şöyle sıralanıyor...
 * Zayıflamak için: Elmada sadece 50 kalori vardır ve içinde bulunan petkinden dolayı doyurucudur. Zayıflamak için mükemmel bir meyvedir. Düşük kalorili olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler.
* Kabızlık için: Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler.
* Bağışıklık için: Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir. Bunun sonucu olarak soğuk algınlığı virüsleri vücuda giremezler.
* Dişler için: Yemeklerden sonra yenen elma, çoğu zaman diş fırçalamaktan daha iyi etki yapar. Çünkü elma çiğnenirken dişlerin arası çok iyi bir şekilde temizlenir.
* Kolesterol için: Elmadaki petkin maddesi, zararlı kolesterolü (LDL) düşürür; atardamarları koruyan faydalı kolesterolü (HDL) yükseltir.
* Kalp için: Elmadaki etkili maddelere yeni keşfedilen 'Phenylalanin' de eklendi. Bu madde, vücutta bulunan ve kalbin çalışmasında destek olan Q enzimini faaliyete geçirir.
* Demir eksikliği: Demir, C vitamini ile birleştiğinde organizma tarafından mümkün olduğunca iyi şekilde
 alınır. Elmada her ikisi de vardır.
* Solunum sorunlarını önler: Haftada beş veya daha fazla elma tüketmek, içeriğindeki ( özellikle kabuğunda bulunan ) quercetin adlı anti-oksidan sayesinde daha iyi akciğer fonksiyonu sağlar.
 * Diyabet riskini azaltır:içeriğindeki antosiyaninlerin tip2 diyabet gelişimi riskini azalttığı bulundu
* Beyin gücünü arttırır: Elma, sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlayan astilkolin artışını sağlar, böylece alzhemir gelişimini azaltarak hafızayı destekler
* Kanser hücreleriyle savaşır: içeriğindeki bulunan kimyasalların kolon kanserini önlemeye yardımcı olduğu bulundu.içinde bulunan triterpenoids adlı bileşenin akciğer, kolon ve meme kanseriyle savaşmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca elmadaki çözünen ve çözünmeyen lifler, toksik maddelerin dışkıyla atılmasını sağlayarak kansere karşı koruyu etki gösterir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder