merhaba,
yazdan
kışa girerken , sevdiğim yaz meyve ve sebzelerine veda turları
düzenliyorum....karpuzla vedalaştık, şimdi ısrarla çekirdeksiz üzüm
alıyorum. bana yazı hatırlattığı için pazarda bitene dek almaya devam...:)))...
patlıcanla
vedalaşmak için patlıcan kebabı yaptım. daha önce nasıl oldu da tarifini
paylaşmamışım şaşırdım....bu sefer bilmeyenler
için adım adım resimledim ki , yapmak için heveslendireyim.
PATLICAN'ın
faydalarını daha önce verdiğim tarifte paylaşmıştım, bir TIK ötede...ben patlıcanı geç, ama pir sevenlerdenim...:)))
bu sade
ama leziz tepside bulunan diğer sebzelerin faydalarını da paylaşayım istedim.
SOĞAN:
bedenin savunma sistemini güçlendirir. soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelen ve geleneksel olarak bu nedenle tüketilen besindir.
Soğan, yağlı yemeklerin yenmesinden sonra bedende
kolesterol yükselmesi ve kanın pıhtılaşması olaylarını önler: Çok fazla yağlı
yemek yiyen kişilerde meydana gelen bu gibi sakıncalı durumlar, yemeklerde bol
soğan bulunması halinde ortadan kalkar.
Soğan bedende bulunan kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu
düşürür, ama iyi kolesterol düzeyini artırır.
Bol bol soğan yemenin, bedenin kansere yakalanması
rizikosunu azalttığı savunulmaktadır.
Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre,
soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner damarları genişlettiği ileri sürülmektedir.
Soğan idrar söktürücüdür: Bu etkisiyle bedendeki
toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Soğan iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca müshil
etkisi de vardır.
Ayrıca, patatesten farklı olarak soğan serin ve kuru yerde
saklanmalıdır. Patates ve soğan yanyana saklanırsa, soğan patatesin nemini
aldığı için ayrı saklanması önerilir
DOMATES:
bir orta boy domates günlük C vitamini ihtiyacının
neredeyse tamamını karşılar, C vitamini bağışıklığı güçlendirir ve
hastalıklardan vücudu korur
damar sertliğini önler,
kanı temizler, vücuttaki üre miktarını azaltır ve
içeriğindeki antioksidan ögelerle yaşlanmayı geciktirir
yine içeriğindeki antioksidan maddeler kanser oluşumu, felç
riski ve kataraktı önlemeye yardımcı olur.
midesi zayıf ve böbrek ve mesanelerinde iltihap ve taş
olanlar mutlaka domates suyu içmeliler
potasyumdan zengin olması sebebiyle yüksek tansiyonun
düşürülmesinde etkili bir sebzedir.
mide ve bağırsak sağlığını korur ve düzenli dışkılamaya
yardımcı olarak kabızlığı giderir.
domateste bulunan likopen adlı bir fitokimyasal madde
kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur,
erkeklerde sperm kalitesini ve hareketliliğini arttırarak
kısırlığı önlediği bilinmektedir.
likopenin rahim, prostat, serviks, akciğer, göğüs ve mide
kanserlerine yönelik koruyucu etkiye sahip olduğu araştırmalarla
kanıtlanmıştır.
safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
hazmı kolay olan domates özellikle nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
romatizmaya faydalıdır.
arı sokmalarına ve yanık tedavilerine destek olur.
isilik ve mayasıla iyi gelir.
hazmı kolay olan domates özellikle nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
romatizmaya faydalıdır.
arı sokmalarına ve yanık tedavilerine destek olur.
isilik ve mayasıla iyi gelir.
SARMISAK:
Sarmısak, bedenin bağışıklık
sistemini uyarır, yani antibiyotiklere benzer etkiler yaparak bedendeki
enfeksiyonlara karşı savaşır: Bu bağlamda nezle, soğuk algınlığı, uçuk; mide,
bağırsak ve mantar iltihapları, arpacık gibi bakteri, virüs ve mantarların
oluşturduğu enfeksiyonlar sayılabilir.
•Kandaki kolesterol düzeyini
düşürür: Yapılan araştırmalar, günde iki diş sarımsak yiyen kişilerin
kolesterol düzeyinde, kısa dönemde %10'luk düşüşlerin gerçekleştiğini ortaya
koymuştur.
•Sarmısak, kanı sulandırır
ve kan dolaşımını hızlandırır: Bu sayede sarmısak, kalp krizi ya da felç
geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarını önler.
•Yüksek tansiyonu düşürür:
Araştırmalar, makul düzeyde sarmısak alımının bile bu etkiyi sağladığını
göstermektedir.
•Sarmısak, kan sekerinin
düzeyini düşürür: Bu sayede bazı şeker hastalarına sarmısak yemenin iyi geldiği
yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır.
•Bedenin kansere yakalanma
rizikosunu azaltır. Yapılan araştırmalarda sarmısak tüketen kişilerde,
özellikle mide kanserine yakalanma tehlikesinin azaldığı belirlenmiştir.
•Sarmısak kronik bronşiti
önler, etkisini azaltır.
•Balgam, idrar, safra ve
gaz söktürücüdür.
•İştahı açar ve sindirimi
kolaylaştırır.
•Sarmısağın, afrodizyak
(cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunduğu, Doğu ve Batı kültürlerinde
savunulmaktadır.
yaklaşık 1 kg yağlı kıymayı, tuz, tatlı toz biber, karabiber ile köfte yoğurur gibi yoğurdum,
5 patlıcan, 3 soğan ve 3-4 tane yerli domatesle, aralarında köfteler olacak şekilde küçük bir tepsi dizdimsiz tepsinizin büyüklüğüne göre sayıyı ve miktarı arttırabilirsiniz
üzerini alümünyum folyo ile kaplayıp, fırında yaklaşık 2 saat pişirilir
pişirtmek için yakınınızda pide fırını varsa gönderebilirsiniz, kişi başına lavaşınızı da söyleyip, yanına ayranınızız da yaptınız mı akşam yemeği hazırdır.
Bayılırım...
YanıtlaSilellerinize sağlık...
Çok sağlıklı ve hafif görünüyor. Patlıcan yemekleri biraz dikkat istiyor. Yağlı olmaması gerek malum. Siz çok güzel tutturmuşsunuz miktarını belli ki.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.