17 Mayıs 2011 Salı

biberli ekmek

tarsus, mersin ve çevre yörede yapılan lezzetli bir tariftir
genelde üst harcı hazırlanır
harçta neler var, soğan, susam ve evde çıkarılmış biber salçası...
yani o bölgede herkesin evinde bol bol bulunan ürünler...
fırından hamuru alınır ve hamura sürülen harçla birlikte
yine hemen fırına verilen kolay bir tarif...


eski bir kültür lezzetidir...
herkesin evinde ayrı ayrı fırın olmazdı...
yapılan miktar çok olduğu için her evde bulunan büyük fırın tepsileri bu işe yarardı...
misafir geldiği zaman , yada kalabalık yemeklerde de 
kasaptan alınan et terbiye edilip sebzeside doğranıp yine mahalle fırınına gönderilirdi..
odun ateşinde, fırında pişen yemeklerin tadını düşünün...

tabi ben evdeki fırın tepsisi ve evdeki fırınla yaptım...idare edeceğiz artık...
ama nerdeyse bir tepsi yiyebilirim...:)))


malzeme:

hamuru için:
* 1 paket maya
* 1 su bardağı ılık süt
* 2 yemek kaşığı silme şeker
* 1 yemek kaşığı tuz
* 5 su bardağı un
* 1 yumurta

üst harcı için:
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 4 tane orta boy soğan
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* 2 su bardağı susam


yapılışı:
* unun ortasına maya konup, yumurta kırılıer, süt eli yakmayacak derecede ısıtılır ve mayanın üzerine dökülür
* şekeri ve tuzu da atıldıktan sonra üstü unla hafifçe kapatılıp sıcak bir şekilde bir kenarda beklemeye alınır

* üst harcı için soğan rondodan geçirilir ve ısıtılan yağda kavrulmaya başlanır
* yaklaşık 20 dk iyice kavrulan soğana salça ilave edilip en az 5-10 dk salçasıda kavrulur 
* susamı serpilir
* oluşan harcımızda susamlar başta açık renk belli olur, ama daha fırındada pişeceği için normaldir, çiğ klamaz merak etmeyin

* sonra mayalanan hamurumuza yağladığımız elimizle küçük ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp biraz açılıp tepsiye yanyana birbirine değecek şekilde aralıksız dizilir
* hatta en son elinizle üstünden bastırıp düzeltedebilirsiniz...merak etmeyin yapışmış gibi görünsede ,yapışmaz pişince ayrı ayrı çıkacaktır
* yanayana dizip düzelttiğimiz hamurumuzun üzerine biberli harcımızı yayıp 180 derece fırında yaklaşık 30 dk pişirilir
* mümkünse fırınınızın alt kısmına koyunki üst harcınız yanmasın...alt hamurunuz pişsin...

AFİYET OLSUN

7 yorum:

  1. Çok değişik bir lezzet gibi geldi bana,ama şuan kokusunu alabiliyorum sanki,çok güzel görünüyor
    ellerine sağlık.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. bencede odun ateşinde pişen yemeğin ekmeğin tadına doyum olmaz..
    eline sağlık
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. ay cnm ellerine sağlık güzel ve lezzetli görünüyolar..

    YanıtlaSil
  4. gerçektende güzel vede değişik bir tarif,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  5. çok güzel olmuşlar hazır ekmek hamuruyla deneyeyim ben bunu :)))
    ellerine sağlık canımcım

    YanıtlaSil
  6. istediğim tarif ellerinize sağlık.tarsusa özel tarif,teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. tam istediğim tarsusa özgü bir tarif teşekkürler,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil