bulgur köftesi, soslu bulgur, nam-ı diğer fellah köftesi,
anneciğimin bize gelince ne yapsam da dolaba koysam, elini tutar diye her geldiğinde elinden ne geliyorsa yapar,.....en sevdiklerimiz de içliköfte, su böreği, gözleme ve fellah köftesidir....içli köftenin dış harcını fazla hazırlar, artan harçtan minik minik fellah köftelerini yapar.....hazırlayıp buzluğa koyduğu fellah köftesini bir gece önceden buzdolabının alt bölümüne alıp, haşlayıp, sadece sosunu hazırlayarak en fazla yarım saate hazırladığım, güzel bir lezzet benim için...:)))....ayrıca haşlanmış nohutla çorbasını yaparım...
bu tarz ürünler kıt malzeme ile anadolu kadının ev halkı için nasıl da emek gerektiren, ama lezzetli yemekler yaptığının kanıtıdır...fazla değişik malzemeye gerek yok, genelde eski üreten anadolu insanının evinde bulunan, tarlasında topladığı çoğunun kendi mahsulu ürünün, işlenerek sofrasına gelmiş en güzel hallerinden biridir bu yemek...
tabi tarifini merak ediyorsunuz değil mi....hamurunu annem hazırladığı ve genelde göz kararı yaptığı için , annemin tarifi ile veriyorum, sizler için bu ölçü fazla gelebilir, azaltabilirsiniz....fakat tavsiyem azaltmayın , biraz oyalayıcı olsa da bitince küçük kaplarda buzlukta saklayabilirsiniz...
malzeme:
* yarım paket filiz tel şehriye
* 4 su bardağı yaklaşık 1 kg ince köftelik bulgur
* 1 bardak irmikte ekleyebilirsiniz
* 1 yemek kaşığı kimyon, 2 yemek kaşığı karabiber, tuz
* 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
yapılışı:
* 1 saat önce yarım paket filiz tel şehriye, yaklaşık 3 bardak soğuk su ile ıslatılır , annem un yerine mayasını bulması için tel şehriye kullanır
* ince bulgur yaklaşık 4 su bardağı kaynar su ile ıslatılıp , üstü kapatılarak dinlendirilir
* dinlenen bulgura , eriyen tel şehriye, irmik ve baharatları eklenip, bir güzel yoğurulur
* işin bir sırrıda sakız gibi olana dek yoğurmak
* yoğrulan harçtan, nohuttan büyük, fındıktan küçük parçalar koparılıp yuvarlanır
* çorba için yapacaklarınızı yuvarlak bırakabilirsiniz
* fellah köftesi için olacakların üzerine azıcık parmak bastırılarak , ortasında minik bir havuz oluşturulurki, hazırlayacağımız sosu tutsun...
* pişirmek içinde bir tencere su kaynatılır, içine azıcık tuz eklenir
* kaynayan suyunuza varsa minik limontuzu atabilirsiniz, bu tarz bulgur işlerinizi haşlarken dağılmasını önler
fellah köftelerini atınca ateşinizi orta seviyede tutabilirsiniz
* yaklaşık 5-6 sonra pişen fellah köfteleri süzülür ve sosla harmanlanır
sosu:
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 3 diş sarmısak
* yarım kaşık tatlı biber salçası
* 3 yemek kaşığı ketçap
* 1 limon suyu ( hatta biz yaklaşık 2 limon suyu kullanıyoruz , biraz ekşi sevdiğimiz için)
* karabiber,
* maydanoz
yapılışı:
* sıvı yağda , ezilen sarmısaklar 1-2 dk sotelenir, salçası ilave edilip 2-3 dk da öyle kavrulur
* ketçap, limon suyu eklenip karıştırmaya devam edilir
* en son baharat ve maydanoz eklenip sosun altı kapatılır, fellah köfteyle buluşmaya hazırıdır
tariflerden sonra beni takip edenler bilir, malzemelerden birinin faydasını internette araştırıp , paylaşırım sizlerle....bulgurun hep faydalarını duyarız etrafımızdan....birde benden okuyun istedim..yeniden okuyunca bir kere daha sevdim bulguru...
bulgurun faydaları:
Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur
uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek
bir üründür. Salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme
olması nedeniyle çeşitlilik sunan bir yiyecektir.
Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu ve bağırsak
çalışmasında yararı bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim
sisteminde önemli rol oynamaktadır.
İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zekâ gelişimi
üzerinde etkilidir.
Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu
için sağlıklı bir besin maddesidir.
Kolesterol içermez.
Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit,
bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda
bulunmaz.
Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini
hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler.
Kan şekerini yükseltmez.
Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu
nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için
stokta tutulan ürünlerdendir.
Pişirme işlemi esnasında tanenin ruşeymin kısmında bulunan
besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri diğer ürünlerden
(ekmek, makarna) daha yüksektir.
Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.
Şeker hastalarına iyi gelir.
Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf oluşumuna
karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.
çok severim ellerinize sağlık.
YanıtlaSilsevgiler
Gerçekten de cefakar Anadolu kadınları nelerden ne yokluklardan çeşitler oluşturmuşlar. Anneciğinin de senin de ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSevgiler
Evren