26 Temmuz 2013 Cuma

kerebiç kalıbında, kalburabastı




merhaba

kalbura bastı çocukluğumun en sevdiğim tatlılarından....oğlum şerbetli tatlıları çok sever, bende niyetli olan oğlumu ödüllendirmek için hemen kolları sıvayıp en sevdiği yemekleri yapmaya çalışıyorum...

kalbur da istediğim sonuçları alamayınca, içine ceviz doldurduğum hamurcuklarımı, kerebiç kalıbında bir güzel çiçeklere dönüştürdüm...annemin daha yumuşak ve çıtır bir hamuru oluyordu, benimkiler birazcık kurabiye kıvamındalar ama lezzete kefilim...:)))

kerebiç kalıbını merak edenler, antep ve çevre illerde, yapılan kahkeler, kerebiçler ve kurabiyelere kolay güzel şekillerin  verilebilmesi için tahtadan oyulmuş kalıptır. yakınlarında  antepli, antakyalı arkadaşları olanlar sorabilir veya sipariş verebilir...



malzeme:
1 paket margarin
3 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
* 1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

içi:

* 1 su bardağı dövülmüş ceviziçi
* 1 tatlı kaşığı tarçın


şerbeti:

* 2 bardak toz şeker
* 2 su bardağı su
* birkaç damla limon 
* 1-2 adet karanfil



yapılışı:

* su ve şeker kaynatılır, içine varsa 1-2 tane karanfil atılır,
* kaynamaya başladıktan 10-15 dk sonra limon suyu eklenip biraz daha kaynatılıp soğumaya bırakılır
* şerbetimiz soğuk, tatlımız sıcakken şerbeti verilir


 

* margarini dilediğiniz gibi yumuşatıp, 3 su bardağı unla yoğurun
* sırasıyla yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek hamuru yoğrulur
* hamurumuzu üzerine ıslak bir bez koyup yaklaşık 10-20 dk arası dinlendirmeye bırakalım
* hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp kalburun üstünde açılır, içine ceviz koyulur

* bu kısma kadar her şey eski yaptığım gibiydi, ama kalbur(kevgir) onunla uğraşmak yerine merdane ile açıp içerisine cevizli harçtan koyup elimde yuvarladım

* sonra "kerebiç" kalıbında şekil verip fırın tepsisine dizilir
* 180 derece fırında yaklaşık yarım saat üstü kızarana dek pişirilir
* üzeri kızarınca fırından çıkarılıp soğuk şerbet dökülür















2 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım bende çook severim... kilolarımı nefis şerbetli tatlılara borçluyum:))
    afiyet şeker olsun sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık değişik bir fikir olmuş. afiyet olsun.

    YanıtlaSil