ne zamandır aklımda karpuz pasta görüntüsü, yaz gelince yapacağım fikri vardı....işte dün akşam hayata geçmiş hali....karpuzu çok severim, çok tatlı bir sunum oldu
karpuzun orta yerini silindir şeklinde kesip, pasta dilimlerine ayırabilirsiniz...sonrada üzerine diğer yarıdan dondurma kaşığı ile topları ve üzüm, bence sizler deha değişik şekillerde de süsleyebilirsiniz
karpuzun şeker oranı yüksek olduğunu ve tek seferde çok tüketmemek gerektiğini biliyordum....ama bilmediğimiz faydaları olabilir diye araştırıp sizlerle paylaşmak istedim....
* yüksek oranda sudan oluşmasından dolayı bedeni temizleyici özelliği bulunuyor
* böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizler, kum ve taştan yakınanların da karpuzu tüketmeleri iyidir
* az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs ihtimaline karşı korur
* yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek iyidir. çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. Yüksek miktarda lif içeren karpuzun kalorisi de düşüktür.
* karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli.
* bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içerir
* içerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
* iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar
* karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur
* yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder