25 Temmuz 2013 Perşembe

bamya




merhaba,

binbir güzellikte iftar sofralarının kurulduğu bu günlerde, eminim leziz sebzelerde pişiyor.....günler uzun ama bir o kadar bereketli ve güzel ürünler varki...bamya bu yaz günlerinin sevdiğim sebzelerin başında geliyor....mevsiminde bol domates sosu ile pişirilmiş bamya, yanında bulgur pilavı cacık tamamdır...

bamya küçüklüğümden bu yana severim, annem çok lezzetli ve nohutlu, ekşili yapardı....tek kusuru anamur sulak ve güneşli bir akdeniz kasabası olduğu için, sabah minicik olan bamyalar aksama en az 2 cm e yaklasır...o nedenle annem eğer kendimiz ektikse sabah erkenden toplar, komşulardan alacaksa yine sabah toplamasını rica ederdi...bamyayı pişirenler bilir, maraş ve daha iç bölgelerde bamya minicik çiçek gibi olur...kurutulur ve kış günlerinde yazı hatırlatan güzel bir sebze olarak sofraları süsler...

bamyanın faydalarını da paylaşmak istiyorum...son günlerde şekere iyi geldiği ile ilgili haberler var...

* çözünür ve çözünmez lifler içerir. çözünebilir lif  metabolik toksinleri yok eder. bu şekilde kalp hastalığı riskini azaltır ve sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.

* ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.

* retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.

* stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.

* içerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.

K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir.

* kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir.

* demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.

* kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır.





malzemeler:
* yarım kilo bamya
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 200 gr kuşbaşı et
* 5-6 tane olgun iri domates
* 1 baş kuru soğan
* 1-2 yeşil köy biberi
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* tuz,
* yarım limon
* 2 çay bardağı su


yapılışı:
* bamyalar tepesi resimde olacak şekilde ayıklanıp, doğranır, bunun amacı bamyayı sevmeyenlerin nedeni olan salyalanmayı önlemektir.
* sıvı yağda ince doğranmış soğan pembeleşene dek kavrulur
* kuşbaşı veya tercihe göre kıyma soğanlara eklenip, karıştırılarak etinde pişmesi sağlanır
* biber salçası 1-2 dk kokusu çıkana dek kavrulup, küp küp doğranmış domatesler hazırladığımız sosumuza ilave edilir
* yaklaşık 5-10 dk domateslerde bir güzel sos olana dek pişirilir ve üzerine ayıklayıklanan bamyalar eklenir
* bu noktada bamyaların hafif sararması ve çok dağılmaması için çok fazla kaşıkla karıştırma işlemi yapmamanızı ve ocağın altını kısmanızı tavsiye edebilirim
* hafif ateşte yaklaşık 15-20 dk sonra bamyaları yavaşça bir tur karıştırıp iyice pişmeye bırakalım
* tam bu noktada önceden haşladığım nohutları, suyu, tuzunu ve limonu ilave edip bamyamız pişene dek (yaklaşık 20 dk daha ) pişmeye devam ediniz.


1 yorum:

  1. Pek seveni yoktur bamyanın ama ben de çok sevenlerindenim. Dedğinizi duymuştum, birden bire büyüyen bir sebzeymiş. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil