baklanın nasıl yetiştiğini biliyorum faydaları neler diye baktığımda bilmediğim şeyler öğrendim...derlediğim kadarıyla sizlerle paylaşmak isterim.
* kötü kolesterol düzeyini düşürür.
* içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.
* içerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
* ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
* tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.
* bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler
* böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
* göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
* lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.
mevsimi geçmeden tavsiye ederim....
malzeme:
* 1 kg bakla
* 1 orta boy soğan
* 1 tatlı kaşığı toz biber
* 3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
* 1 demet dereotu
* 1 yemek kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
yapılışı:
* baklalar ilk önce yıkanıp,kenar kılçıkları ayıklanır ve ortadan ikiye kesip yeşil fasulye gibi doğranır
* tencerenin en altına ayıkladığımız baklalar, sonra ince ince doğranan soğan ve sarmısak, toz biber, şeker ve tuz , yani bütün malzeme eklenip orta ateşte kapağı kapalı yumuşayan dek pişirilir.
* arada kontrol etmemiz gerekir, baklanın çeşidine göre kendi suyu yeterli gelmezse 1 çay bardağı su ilave edilebilir
* üstüne dereotu doğranır ve yoğurtla afiyetle yenir
AFİYET OLSUN
hiç sevmediğim yemediğim bir yemek ti şimdi bayılıyorum eline sağlık gülüm
YanıtlaSil