17 Mart 2011 Perşembe

bakla

bizim evi , babam ve annemin yetiştirdiği sebzeleri daha önce bir yazımda bahsetmiştim...baklada bizim evimizin hemen yanında yetişen bir sebzeydi....öyle satacak kadar çok değil...aile, akraba, eş dost yesin diye ..yan bahçeden bakla toplanır, karşı teyzeden yoğurt alınır, zekiye teyzeden dereotu derken akşama yemek hazır olurdu...baklanın nasıl yetiştiğini farmwille değil direk görme şansı olan bir çocuktum...


baklanın nasıl yetiştiğini biliyorum faydaları neler diye baktığımda bilmediğim şeyler öğrendim...derlediğim kadarıyla sizlerle paylaşmak isterim.

* kötü kolesterol düzeyini düşürür.
* içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.
* içerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
* ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
* tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.
* bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler
* böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
* göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
* lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.

mevsimi geçmeden tavsiye ederim....

 malzeme:
* 1 kg bakla
* 1 orta boy soğan
* 1 tatlı kaşığı toz biber
* 3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
* 1 demet dereotu
* 1 yemek kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz

yapılışı:
* baklalar ilk önce yıkanıp,kenar kılçıkları ayıklanır ve ortadan ikiye kesip yeşil fasulye gibi doğranır
* tencerenin en altına ayıkladığımız baklalar, sonra ince ince doğranan soğan ve sarmısak, toz biber, şeker ve tuz , yani bütün malzeme eklenip orta ateşte kapağı kapalı yumuşayan dek pişirilir.
* arada kontrol etmemiz gerekir, baklanın çeşidine göre kendi suyu yeterli gelmezse 1 çay bardağı su ilave edilebilir
* üstüne dereotu doğranır ve yoğurtla afiyetle yenir



AFİYET OLSUN

1 yorum:

  1. hiç sevmediğim yemediğim bir yemek ti şimdi bayılıyorum eline sağlık gülüm

    YanıtlaSil