11 Mart 2015 Çarşamba

gölevez...

merhaba,
insan Anamur'lu olur da gölevez pişirmez mi... daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim... hatta tarifini vermiştim... bu sefer detaylı resim çektim... çektim çekmesine de; keşke bu sefer de kabuklu resmini çekmeyi unutmasaymışım.

önceki tarifimi paylaşmadan olmaz GÖLEVEZ

gölevez'i sevmek için, ya çocukluğunuzda annenizin elinden yemeğini yemiş olmalısınız, ya da yeni tatlara açık bir damak tadınız olmalı... tadı güzel aslında... ben çocukluğundan bu yana tadanlardan olduğum için sevenlerden ve özleyenlerdenim...

özellikle sulu patates gibi etli ve sulu pişirmeyi severim...



soyduktan sonra yıkanmaması gerekir, sadece kağıt havlu ile silebilirsiniz...


sonrasında bıçakla kırarak veya patates gibi değişik büyüklüklerde doğrayarak, biraz yağda kızartarak pişirdim



yarım kaşık biber salçasını 2 su bardağı suda ezip üzerine döktüm ve yumuşayana dek pişirdim.
suda pişirilirken (bamya gibi) salyalanmaması için limon sıkılmalıdır.
(Eğer etli yapmak istiyorsanız gölevezleri tencereye koymadan önce etinizi kavurmanız yeterli....)



Asya'nın güneydoğusundan, Afrika'ya ve Pasifik adalarına kadar üretimi yayılmıştır. 400-500 milyon insan için temel gıda kaynağıdır. Türkiye'de Anamur ve çevresinde yetişir. Bu bölgeye Kıbrıs'tan geldiği düşünülüyor. Kıbrıs'a da Mısır'dan geldiği tahmin ediliyor... Gölevez'in Anamur'a geliş hikayesini ve tarihini de öğrenmek önemli... Belki de 1920'li yılların sonuna doğru Kıbrıs'tan Anamur'a göçen dedem gibi insanlar, gölevezi yanlarında getirdiler... Bu bölgede bilinip yetiştirilmesinin nedeni bu olabilir...

Gölevez hakkında, nette yaptığım araştırma ve okumalar esnasında bazı ilginç bilgilere rastladım. 43 ülkede yaygın olarak üretilen gölevez için, özel kabuk soyma kurutma, öğütme, dilimleme, parçalama, presleme ve yıkama makineleri varmış.

ülkemizde ev ve tarla kenarında ekstra bir ürün gibi yetiştirilirken...
hatta yazlıkçıların geçerken sadece süs bitkisini sandığı gölevez...


hakkında dünyadan resimleri görünce şaşırmadan edemedim...




diğer ilginç bilgiler de şu şekilde
* un, cips, şehriye ve dondurulmuş gıda olarak değerlendiriliyormuş
*fırınlanıp, haşlanıp, mantı ve börek yapılıp hindistan cevizi ile tüketiliyormuş
* kurutulup öğütülmüş ince tozu; ekmek, pasta, mama ve makarna yapımında kullanılıyormuş
* yaprak saplarından vietnam çorbası yapılıyormuş, ki biz yaprakları zayi ediyoruz demek ki...


gelelim en güzel bilgiye, sağlığımıza olan katkısına:
halk arasında "kıbrıs patatesi" olarak bilinen gölevez:
* kanser, karaciğer ve şeker hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiş
* özellikle bağırsak kanserine etkili olduğu biliniyor
* yapılan araştırmalara göre gölevezin kanserojen maddeleri emme miktarı, patates ve lahananın emme miktarından oldukça yüksekmiş

11 yorum:

  1. hiç duymadım canım köklü bir bitki gibi sanırım elllerine saglık yiyenlere şifa olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, köklü bir bitki, güzel dilekler için teşekkürler...

      Sil
  2. Bende ankarada hiç duymadı eğer antakya tarafına geçersem alıp evde deneyeceğim

    YanıtlaSil
  3. ben Antalya Gazipaşalıyım..ama Yozgat'ta yaşıyorm..Gölevez çocukluğumun yemeği..çok özlüyorum ve ulaşabildiğim her an yapıp yiyorum..

    YanıtlaSil
  4. çok güzel yaa bayıldım elinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. başarılarınızın devamını dilerim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. elinize saglık paylaşımlarınızı takip ediyorum

    YanıtlaSil
  7. Harika paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

    Cafe Malzemeleri
    Endüstriyel Mutfak
    Etsiz Çiğ Köfte
    Patatesli Börek
    Biber Dolması

    YanıtlaSil