merhaba,
mangal sever bir aile olarak, eti kömürde pişirmeyi seven bir aileyiz....bu tarifi geçtiğimiz yıl Kıbrıs'ta bize hazırlayan Mehmet Abi sayesinde yemiş ve çok beğenmiştik....hani Türkiye'de beylerin mangal ve çiğköfte yapmasına alışkınız....eli yatkın olanlar et yemeklerini de yapar....ama bir beyin tarifi ile roast beef yememiştik...Mehmet Abi'nin babası, rahmetli Bayar Dayı zamanında kasaplık ve hayvan yetiştiriciliği yapmış. O nedenle et ve eti pişirmekle ilgili güzel bilgileri var...
sadece biz değil , eti aldığımız kasapta roast beef'e alışık olmadığından, "roast beef " lik et istediğimde biraz durakladı....hatta tam istediğim eti anlatınca diğer gün sabah gelin çıkarayım dedi....hatta dilim dilim hazırlamak içinde ısrar etti...:)))....eğer şiş,adana veya tas kebaplık deseydik çoktan hazırdı..hatta çıkardığı parça o kadar büyüktü ki ben evde biraz daha şekil vermek için kesmem gerekti....
malzeme:
1.5 kg roast beef lik et
margarin
karabiber
tuz
* tabi ısıya dayanıklı ip bulamadığım için beyaz etamin ipliği ile iki kat yapıp bağladım.....bazı büyük marketlerde hazır bağlanmış olanlarıda var, ama ben et konusunda güvenmek için bildiğim kasaptan aldım...
* 2 kaşık yağla iyice ısıttığım teflon tavada, etimi çepeçevre mühürledim, yani kızarttım.....bu işlemi neden yapıyoruz....etin suyunu içeride tutup, daha sonra fırında pişirirken kendi suyuyla pişirebilmek için...dışı çıtır içi yumuşak bir etimiz olması için...
* çepeçevre pişen etimizin her tarafına taze karabiber çekip, tuz ekip, birazda tereyağla yağlayıp fırın poşetine aldım...
* fırın poşetinde, 180 derece ısınmış fırında, yaklaşık 45 dk bir tarafı, çevirip 45 dk bir tarafını pişirip
kendi suyu içinde pişirdim
* daha sonra poşeti çıkarıp, tekrar yarım saatte güzelce kızarması için pişirdim.
* fırını kapattıktan sonra dinlenmeye bırakıp , daha sonra hazırladığım kremalı patateslerle servis yaptım...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder