18 Şubat 2014 Salı

incili kek



merhaba,
mevsimlerden kış, günlerden kek....:)))
daha öncede bu kekten yapmıştım ve pek sevilmişti....o nedenle tekrar yapayım dedim...

malzeme:
* 3 yumurta
* 1.5 su bardağı şeker
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 2-3 limon kabuğu rendesi, 1 limonun suyu
* 3 su bardağı un
* kürdan ucuyla gıda boyası, kırmızı
* 1 paket kakaolu puding
* 2 bardak süt




* yumurta ve şeker yaklaşık 5 dk çırpılır
* sıvıyağ ve yoğurt eklenip sıvı harcımızı iyice çırpılmaya devam edilir
* un, vanilya, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesi , suyu eklenip, yumuşak kıvamda bir hamur elde edene dek çırpılır
* kalıbımıza yarıdan fazlası konup, 1/3 ten daha az kalan hamurumuza gıda boyası eklenip en üst orta kısma dökülüp kürdanla ince bir hat çekilir
* önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede yaklaşık 45 dk pişirilir
* kekimiz pişince 10 dk fırınında içinde dinlenmeli, çıkardıktan sonrada en az yarın saat donması için kalıbının içinde kalmasına izin vermeliyiz
* sonra kalıptan çıkardığımız kekimizin üzerine, pudingimizden sos hazırlayıp dökelim ki lezzetine lezzet ekleyelim
* pudingten sosumuzu hazırlarken, normal ölçüden biraz daha kıvamlı olmasını isteyeceğimiz için, sütünü normal yazan ölçüsünden 1 bardak eksik koymamız yeterli olacaktır


pudingin sıcaklığından dolayı henüz dumanı üstünde bir kek ...onun için resim net çıkmadı...
hayatta böyle değil midir...bazen olayları sıcağı sıcağına net göremeyiz..biraz daha soğuması ve net görmemiz gerekir ki çözümü üretebilelim...hatta üstünden birazda zaman geçerse daha tatlı hale gelebilir...


güzel bir kekin inceliklerini daha önce de paylaşmıştım, tekrarlamak istedim:

* yumurta oda sıcaklığında olursa iyi olur 
* yumurta ve şeker iyice çırpılır
* sonra yağ, süt, cola, çay,........kekimiz için koyacağımız sıvılar konur, sonra katı malzemeler
* kabartma tozu direk kekin sıvısına karışacak şekilde değilde unun üzerinden ilave edilir
* mümkünse un elenir
* fırının ısıtılması pişmek için koyduğumuz tarifin içindeki nemini kaybetmemesi için önemlidir
* keki fırına verdiğimiz ilk 20 dk kapağını açmamalıyız
* kabaran ve çatlayan kek güzel oluyor demektir 
* 20 dk dan sonra kürdan veya bıcak yardımı ile kontrol edildiğinde keke batırdığımız bıçak veya kürdanda hamur kalmayacak şekilde pişmiş olması gerekir
*kekin içinin hamur olmadığını anladığımız ve fırını kapattıktan sonra 20 dk o ısıyla soğuması beklenir
* kekimizi dışarı çıkardığımızda, üstünün kurumaması için üzerini 1 kat bir peçete ile örtüp soğuyana dek beklemeliyiz....beklemeliyiz ki kekimiz donsun ve dağılmasın.....
* her ne kadar silikon kaplardan keki fırından çıkar çıkmaz dağıtmadan çıkarabiliyorsakta dilimleme aşamasında kekin içi tam oturup donmadığı için parçalanması daha kuvvetli bir ihtimal...
* kekin yapımı kadar soğuması aşamasıda sabır ister...

3 yorum:

  1. severim o incileri ben, üzerinde de çikolatalı puding ohhh ben 2 dilim birden yerim...

    Sevgiler
    Evren

    YanıtlaSil
  2. maşllah nasıl da güzel kabarmışş

    YanıtlaSil
  3. Güzel gözüküyor çok beğendim yapmak lazım

    YanıtlaSil