25 Şubat 2013 Pazartesi

ıspanaklı börek

 

merhaba,

geçtiğimiz günlerde ıspanaklı börek yapan blog arkadaşlarımı görünce baktım ki listemde ıspanaklı börek yok....hemen hafta sonu ıspanaklı börekler yapıldı ve resimlendi gördüğünüz gibi...adım adım resimledim ki belki yeni yapan, bütün aşamaları görmek isteyen arkadaşlar olur...ıspanaklı böreği ben en çok bu gül şeklinde, sararak seviyorum....daha öncede ıspanaklı börek tarifi vermiştim...o zaman da sarmışım ve kol böreği tarzında tavada yapmıştım...bir TIK ötede....

ıspanak da çorbadan tatlıya kadar hayatımıza giren, güzel bir sebze...

ıspanaklı keki sevmeyen yoktur...nerden mi biliyorum....önce iş yerinde çok sevildi, sonra istatistiklerde en çok izlenen tarifim ıspanaklı kek ...

sağlığımız için faydaları neymiş sizlerle paylaşmak istedim....

faydaları:
* vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir,
* yorgunluğu giderir, zihni kuvvetlendirir,
* yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir,
* kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları,
* soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıkları,
* yüksek tansiyona, felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına,
* hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir,
* sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir,
* sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürücüdür,
* hemoroite iyi gelir  (Basur) 
* yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır,
* kemikleri ve dişleri güçlendirir, diş çürümelerini önler,
* kolesterolü düşürür,
* şeker hastalarına yararlıdır,

 Ispanağın bütün bu yararlarının yanında romatizma, gut hastalığı, eklem iltihabı ve böbrek taşı olanlara tavsiye edilmez.

gelelim tarifimize:

malzeme:
* 4 adet yufka
* 1 kg ıspanak
* 200 gr kadar peynir
* 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
* 2 yumurta
* 2 bardak süt
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* üzeri için susam


yapılışı:
* bir yufka dörde bölünür


* yumurta, süt ve yağı iyice mikserlerseniz börekleriniz daha lezzetli oluyor....


* 1/4 yufkamızın her yerine hazırladığımız yumurtalı sütlü harçtan sürülür
* güzelce yıkanıp, doğranmış ıspanak, peynir ve toz biberle harç oluşturulur
* yufkamızın geniş kenarına serilir

 

* geniş kenarından ince kenarına doğru sarılır









* gül şeklini verdiğimiz böreğimize 1 yumurta sarısı, 1 kaşık yoğurttan çırptığımız sosu sürüp, susam ve çörek otu ile süsleyebilirsiniz


* 180 derece ısıtılmış fırında, yaklaşık 40 dk altı ve üstü pembeleşene dek pişirilir,




1 yorum:

  1. Nefis görünüyor, ellerine sağlık. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil