merhabalar,
yeni yılın güzel ve soğuk bir haftasını geride bırakırken, sizlerle tatlımı tatlı bir tarifimi paylaşmak istiyorum haşhaşlı kek....haşhaşı tatlılara çok yakıştırıyorum...çıtır çıtır dokusunu da çok seviyorum....
bu sevimli tarifimi etkinlik düzenleyen arkadaşım yeşil mutfaktan tarifler özlem arkadaşımın etkinliğine gönderiyorum...
güzel bir kek yapmak için bazı püf noktalar vardır...benim deneyimlediğim ve uyguladığım birkaç püf noktayı sizlerle paylaşmak istedim...eğer sizin de eklemek istediğiniz bir şey olursa seve seve eklerim....
* yumurta oda sıcaklığında olursa iyi olur
* yumurta ve şeker iyice çırpılır
* sonra yağ, süt, cola, çay,........kekimiz için koyacağımız sıvılar konur, sonra katı malzemeler
* kabartma tozu direk kekin sıvısına karışacak şekilde değil de unun üzerinden ilave edilir
* mümkünse un elenir
* fırının ısıtılması pişmek için koyduğumuz tarifin içindeki nemini kaybetmemesi için önemlidir
* keki fırına verdiğimiz ilk 20 dk kapağını açmamalıyız
* kabaran ve çatlayan kek güzel oluyor demektir
* 20 dk dan sonra kürdan veya bıçak yardımı ile kontrol edildiğinde keke batırdığımız bıçak veya kürdanda hamur kalmayacak şekilde pişmiş olması gerekir
*kekin içinin hamur olmadığını anladığımız ve fırını kapattıktan sonra 20 dk o ısıyla soğuması beklenir
* kekimizi dışarı çıkardığımızda, üstünün kurumaması için üzerini 1 kat bir peçete ile örtüp soğuyana dek beklemeliyiz....beklemeliyiz ki kekimiz donsun ve dağılmasın.....
* her ne kadar silikon kaplardan keki fırından çıkar çıkmaz dağıtmadan çıkarabiliyorsak da dilimleme aşamasında kekin içi tam oturup donmadığı için parçalanması daha kuvvetli bir ihtimal...
* kekin yapımı kadar soğuması aşaması da sabır ister...
kalıptan çıkarmadan önceki hali taçlar nasıl oluştu kolay anlaşılabilsin diye...
burda da kekimizin kalıptan çıkmış hali ve tarifi....yapmayı planlayan arkadaşlara kolay gelsin ve afiyet olsun
malzeme:
* 3 yumurta
* 1 bardak şeker
* 1 bardak süt
* 1 bardak sıvı yağ
* 3-4 bardak un
* 1 bardaktan 2 parmak eksik haşhaş
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* glazür sos (yapımı paketin üzerinde yazdığı için fazla açıklamaya gerek duymadım)
yapılışı:
* yumurta şekerle çırpılır
* süt ve yağ ilave edilip çırpmaya devam edilir
* son olarak; un, haşhaş, kabartma tozu ve vanilya ilave edilip iyice çırpılır
* kek kağıtlarına konulup 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dk pişirilir
* fırından çıkan keklerimiz soğuyunca üzerine glazür sos hazırlanıp dökülür
* glazür sosun tarifi üzerinde yazdığı için fazla açıklama yapmadım....ama glazür sos yerine çukulata sos ve beyaz sosu karıştırarak veya karıştırmadan da istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz
AFİYET OLSUN
hmm haşhaş harikaa ellerini sağlık afiyet olsun canım
YanıtlaSilsevgiler...
hımmm hımmm,kahvemin yanına alıyorum tabağı haberin olsun şekercim,
YanıtlaSilellerine sağlık.
sevgilerimle...
Ellerine sağlık nefis görünüyor..
YanıtlaSilhaşhaşın kekin kurabiyenin içindeki çıt çıt hali pek güzel oluyor, ellerine sağlık, sevgiler...
YanıtlaSiluzun zamandır haşhaşlı bir şeyler yapmak var aklımda:)
YanıtlaSilkısmet bakalım ne zamana:)
ellerine sağlık canım...
sevgiler...
:)
Haşhaşı çok severim bende.Gerçekten kekede çok yakışır.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSiletkinliğe katılımın için çok teşekkürler tarifin yayında sevgiler. bekliyorum tariflerinizi.
YanıtlaSil