31 Ekim 2012 Çarşamba

ANAMUR da bayram ve kışlık domatesler

 merhabalar,

umarım herkesin bayramı güzel ve sevdikleri ile geçmiştir....ben de bu yaz Anamur'a gidememiştim....annem yıllık kontrolu için Ankara'ya yanıma geldi ve bende bayramı fırsat bilip, annemle Anamur'a gittim...

gitmeden meteorolojinin sayfasına iyi ki bakmışım...ilk 2 gün hava sıcaklığı 30 derece gösteriyordu...belki denize girerim dedim ve mayomuda aldım....iyiki de almışım ....harika bir deniz ve yazdan kalma 2 gün vardı...


tabi Anamur'a gidip kışlık domatesleri yapmadan olmaz.....10 kavanoz annemle biberli hazırladım.....
domateslerin kabuğunu soyup, küp küp doğradım....
yeşil köy biberlerini de doğrayıp domateslerle birlikte kaynattım...
annem domatesleri doğrayıp çiğden kavanozlara koyup, sonra bir taşım kaynayan suyun içinde kaynatıyor....annem bu şekilde kokusunu ve tazeliğini daha koruduğunu söylüyor....



sonra 2 günde babaannemde kalıp onun gönlünü alayım dedim...babaannemle de boş durmadık 20 kavanoz da orda hazırladık....:)))...
bu benim ismini taşıdığım, göz nurumuz babaannem....görmüş geçirmiş eski Anadolu kadını....


 
 biz domatesleri yıkayıp, rendeledikten sonra; kaynatıp kavanozlara doldurup ters çeviriyorum


ters çevirdiğim şekilde yerinde kıpırdatmadan soğumasını bekliyorum , en az 12 saat...sonra düz çevirip afiyetle kışa saklıyorum....sadece menemen için değil, bütün domates ve salça eklediğim yemekler için harika bir kışlık hazırlık....



bu civciv de kardeşimin küçük kızı...hala olmanın tadını 2.kez onunla yaşadım ve kız yiğen olması nedeniyle çok tatlı....çok hareketli MAŞALLAH.....elleri ayrı ayakları ayrı oynuyor....sanırım halasına çekecek bu konuda...kapı kıpırdısı yetecek gibi....:)))))


bu küçük beyde halasının ilk göz ağrısı.....ikisini de şimdiden özledim...




2 yorum:

  1. Yazın hazırlayıp kışın yemesi çok güzel:)

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin canım

    YanıtlaSil