26 Ağustos 2011 Cuma

taze barbunya,

merhaba,

kışın barbunya pişirirken yaz olsada tazesini yapsak demiştim...mevsimler birbirini nasıl da çabuk kovalıyor değil mi?

şimdi kış geri geldi nerdeyse....yaz barbunyasını anlatmak da bugüne kaldı...kışın faydasını paylaşmamışım....onun için hemen önce barbunyanın faydalarından bahsetmek istiyorum...:))

* güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir
* vücut gelişimi ve onarımını destekler
* kemikleri güçlendirir 
* romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır
* böbrek rahatsızlıklarında etkilidir, böbrekleri kuvvetlendirir. Böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. 
* sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir
* kandaki şeker miktarını düşürerek şeker hastalığına karşı faydalı olur.


barbunyanın püf noktası, ne diri kalması ne de fazla yumuşaması iyi olmaz. barbunyanın cinsine göre, bazı barbunyalar düdüklü tencereye koyduğum zaman birden hamur haline gelebiliyor....buna cesaret edemediğim için tencerede pişirip pişme kıvamını kontrol altında tutmak iyi olabilir....

malzeme:
* 1 kg taze barbunya (ayıklanınca yarım kilodan biraz fazla çıkıyor)
* 2 orta boy soğan
* 3-4 diş sarmısak
* 1 yeşil 1 kırmızı biber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 5-6 tane olgun domates
* 1/2 y.kaşığı domates salçası
* 1/2 y.kaşığı biber salçası
* 2 y.kaşık şeker
* 1 y.kaşığı tuz
* maydanoz
yapılışı:
* barbunya ayıklanır ve orta derece yumuşayana dek tencere haşlanır suyu süzülür
* ince ince doğranan soğan, sarmısak yağda 5-10 dk kavrulunca; ince ince doğranan biberler eklenir
* salça ilave edilip 2-3 dk kavurma işlemi devam eder
* olgun domatesler küçük küpler halinde doğranır eklenir...tuzu şekeri karabiberi ilave edilir....ne kadar çok domates olursa lezzetin arttığına inanıyorum.
* domateslerde 3-5 dk kaynadıktan sonra...hafif haşlanan barbunyamızı da karışama ekleyip kısık ateşte, annemin dediği gibi özdeşleşene dek pişirelim....arada barbunyayı kontrol edip yumuşayınca indirip soğumaya bırakalım

* barbunya yumuşayana dek gerçekten de soğanlar neredeyse kayboluyor, domatesler de güzelce kıvam alıyor...şekilde görüldüğü gibi...:)))

* eklemek isterseniz soğanları kavurduktan sonra küp küp doğrayıp patates ve havuç ilave edebilirsiniz....ben sadece barbunya lezzeti için sade yaptım, patates havucu daha çok kuru barbunya yaparken ekliyorum...

AFİYET OLSUN

4 yorum:

  1. En sevdiğim yemeklerdendir, salatasını da yemeğini de hergün yesem bıkmam heralde :)
    Ellerine sağlık canım..
    Hayırlı kandiller diliyorum..

    YanıtlaSil
  2. Çok severim hele yanında sıcacık taze ekmekle ne de güzel yerim. Nefis olmuş ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun.
    Çeşnici Handan/Alternatif Mutfak

    YanıtlaSil
  3. hem barbunya hem sunumu ahhh çok yazlık bir harika!! özleyeceğiz bu günler yine, taze mevsiminde domates ile pişen barbunyayı... afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sğalık en sevdiğim zeytinyağlı desem abartmış olmam herhalde


    Sevgilerimle....

    yemek vakti aylin

    YanıtlaSil