28 Şubat 2011 Pazartesi

sucuklu gözleme

gözleme denince annemin yaptığı gözlemeleri düşünüyorum da...bizimkiler çakma gözleme oluyor tabi...anneme gidince sabahın erkeninden kalkıp hamuru mayalamış olur ....balkonumuzda odun ateşiyle ocakta miss gibi börekler yapılır...yağlanır...gerçi nazlanır olduk aman yağ olmasın diye ama nasıl da lezzet katar...en çok da ısırgan otlu böreğini özledim...sömestr dönüşü anamur'dan ısırgan otu getirdim ve kuruttum...şimdilerde baharat olarak çorba ve salatalara kullanıyorum...


haftasonu lezzetli ve değişik bir şey yapmak istedim....çok fazla değiştiremedim ama....:))..ortaya güzel bir gözleme çıktı...tek fark sucukları rendeledim...üstüne tel peynirleri dizdim.....

 bu şekilde sucuğu değişik yemeklerde ve böreklerde de kullanmayı düşünüyorum....


AFİYET OLSUN

26 Şubat 2011 Cumartesi

tesbih

merhabalar,
sedef kutumu tesbih kutusu yapmayı uygun gördüm...
definemi sizlerle paylaşmak istedim...
hepsi bir birbirinden değerli benim için....


annemin, babaannemin....hediye ettikleri...
anneannem rahmetlinin hacdan getirdiği...
en son  ıspartada özel üretilmiş kurumuş gül yaprakları ve mermer tozu karışımı bir tesbih aldım.... 




daha önce bahsetmiştim... büyüdüğüm evi ve annemle babamın  yetiştirdiklerinden...
aşağıda gördüğünüz resimdeki tesbihin bitkisi bizim evin önünde yetişirdi....mısır püskülü gibi bir bitkisi vardı....başka kimsenin evinde yoktu.....
annemler toplar babaannem dizer ve sevdikleri aile dostlarına hediye ederlerdi...






bunlar da erkek tespihleri.....değişik taşlardan tesbihler var...




köfte

malzeme:
* 500 gr kıyma
* 1 yumurta
* 1 orta boy soğan
* yaklaşık bir bardak galeta unu
* maydanoz
* tuz, karabiber, kırmızı tatlı toz biber

yapılışı:
* soğan rendelenir ve bütün malzeme yoğrulur
* elimizle küçük daireler şekline getirdiğimiz köftemizi teflon tavada orta ateşte 2 tarafı da kızarana dek pişirilir
* sağlıklı olsun diye kıymamı orta yağlı kuşbaşıdan çektiriyorum ve ayrıca tavaya yağ koymuyorum.....kızartma anında köfteleri tavaya ilk koyduğunuzda yaklaşık yarım bardak su koymanızı tavsiye ederim...

AFİYET OLSUN

25 Şubat 2011 Cuma

kahvaltılık dilim...

aktardığım resimlere bakarken, geçen hafta yaptığım kahvaltılık tarifini vermediğimi fark ettim....geçen hafta sabah Metin (oğlum ) için farklı bir şeyler yapayım istedim...ne yapsam derken ( peynir, sucuk, sosis, maydanoz, zeytin, ...) bütün kahvaltılıkları tek bir dilimde topladığım bir hamur yaptım....onu da tavada pişirdim...... fena da olmadı....

malzeme:
* 2 yumurta
* 2 su bardağı un
* 1/4 maya
* 2 bardak süt
* tuz
* 1 bardak peynir
* 1 fincan yağ
* 1/4 halka sucuk
* 1/2 su bardağı zeytin
* 3-4 dal maydanoz
* tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı biber

yapılışı:
* 1 bardak ılık sütte maya yumuşatılır  ve unun ortasına dökülüp üstü unla hafif  kapatılır, 15-20 dk dinlendirilir
* sucuk dilimlenir ve hamura karıştırılır
* diğer malzemeler eklenip biraz yapışkan bir hamur elde edilir...

*  1-2 damla yağ tavanın her yerine peçete ile sürülür
*  hamur yayılıp kısık ateşte, kapak kapalı 10 dk pişirilir
* ters yüz edilip 10 dk pişirilir, sonrada afiyetle yenir

AFİYET OLSUN







karadut keki


karadut
karadutum çatal karam, çingenem
nar tanem, nur tanem, bir tanem
ağaç isem dalımsın salkım saçak
petek isem balımsın, ağulum
günahımsın, vebalimsin.....


bir zamanlar bu parçayı ne kadar çok dinlerdik....

annem 2007 yılında kanser teşhisi ile ameliyat oldu...
6 seans kemopterapi aldı...ALLAH'a binlerce şükür ki sağlığı şu anda yerinde...kemoterapilerde bile güçlü durmaya çalıştı anneciğim....o dönemde çok sağlıklı ve doğal gıdalarla beslendi....o konuda anamur'da olmak bir şans...her şeyin doğalına ulaşabildi...
o dönemden kalan bir alışkanlık karadut, yazdan kış içinde saklamaya başladı.....
bana 3-4 kutu göndermişti...değişik şekillerde değerlendiriyorum....bu seferde kekini yaptım...biraz faydalarından bahsettikten sonra tarifi yazacağım ...
bakalım beğenecek misiniz...
Karadut bitkisi böceklenmeyen tek organik bitkidir. Betakaroten (A vitamini) ihtiva eder. Fakat mevsimi çok çabuk geçtiği için en bol olan zamanlarında kaynatılarak karadut’un pekmezi yapılır. Sağlık ve gençlik iksiri olan karadut pekmezi'ni düzenli olarak tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. 


* çok güçlü bir antioksidan içer
* bağışıklık sistemini güçlendirir
* kalbi koruyucu, yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunuyor
* içerisinde yüksek miktarda Demir elementi vardır. kansızlıkta destekleyici gıda olarak kullanılmaktadır. 
* anne sütünü artırır.
 
*halsizliği, aşırı yorgunluğu giderir.
*ağız ve boğaz enfeksiyonlarına tavsiye edilir.
*kanı temizler anemi hastalarına tavsiye edilir.
* kan basıncını düşürür.
* sindirim sistemi kronik hastalığına faydalıdır.
* mide salgılarını arttırır.
*sindirim sistemini düzenler.
*saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar.
* kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir.
*  uykusuzluğa iyi gelir






malzeme:
* 3 yumurta
* 3 fincan şeker
* 1 fincan yağ
* 1 fincan süt
* 4 fincan un
* 1bardak mikserlenmiş karadut
* kabartma tozu, vanilya

yapılışı:
* yumurta ve şeker çırpılır
* yağ ve süt ilave edilir çırpılır
* diğer malzemelerde ilave edilip çırpılır ( kabartma tozu ve vanilyayı una karıştırıp dökmenizi tavsiye ederim.)
* dilediğiniz kalıplarda şekillendirilir
* 180 derece fırında 40 dk pişirilir

AFİYET OLSUN

24 Şubat 2011 Perşembe

milföy sandalında tavuk






malzeme:
* yaklaşık 1 çay bardağı sıvı yağ
* 3 adet tavuk göğüs
* 2 orta boy patates
* 1 orta boy soğan
* 2 yeşil biber
* 1 kırmızı biber
* tuz, karabiber
* 4-5 tane milföy


yapılışı:
* patatesler soyulup minik küp küp doğranıp (teflon tencerede yapılırken tam bir çay bardağı olmayabilir). kızgın yağda kızartılmaya başlanır
* bu arada soğan ve biberler doğranır, patatesler kızarınca eklenir
* soğan ve biberler kızarırken de tavuk doğranır ve soğanlar yumuşayınca tavuk da eklenip pişirilir
* tavuk suyunu bırakınca çekme aşamasında tuz ve karabiber atılır

bu kısma kadar her şey yolunda,  aşağıdaki tarifin uzunluğu sizi korkutmasın uygulamada daha kısa sürüyor biraz detaylı anlattımm...

* harcımız hazır bir kenarda dinlenirken, yağlı kağıttan yaklaşık 20cmX20 cm kare yapacağımız sandal sayısı kadar parça kesilir
* ben mikrodalga fırında yaptım, fırına dayanıklı kaselerle de yapılabilir
* terse çevirdiğimiz kaseye yağlı kağıdı kaplar gibi yapıyoruz ki milföy yapışmasın, yağlı kağıdın üstüne biraz merdane ile açtığımız milföyü sarıp fırınlıyoruz
* ben mikrodalgada yaptığım için şekli bozulmasın diye milföyün üzerine tekrar yağlı kağıt serip tekrar kase kapattım mikrodalgada hem kısa sürede hem de şekli bozulmadan oldu

AFİYET OLSUN

teşekkürler...


bu sabah  tarifimi eklemek için sayfamı açtığımda güzel bir süprizle karşılaştım...bütün blogyazan arkadaşlar bilir...yorumları nasılda heyecanla okuruz...bugün daha da heyecanlıydı ilk ödülümü aldım ...
yedirenk arkadaşım beni onurlandırdı ..teşekkür ederim...

beni izleyen ve izlediğim bütün blog arkadaşlarıma gönderiyorum...

sizlere buradan bir şey itiraf etmek istiyorum.....
ilk başlarda blogyazanlar için önyargım vardı....sanal ortamda ne kadar sosyal olabiliriz diye...bir süre sonra içinde insan emeği olan her şeyin nasılda birbirimize aktığını gördüm...gördüğümüz resimler ve tariflerin birbirimizi nasıl da iştahlandırdığını....ve bizim için çok güzel bir hobi olduğunu....güzel arkadaşlıklar dostluklar kurulmaya başlıyor...bu anlamda doğru kullanıldığında, burdaki dostlar  ve yorumlar...:))...kocaman bir ödül

blogları gezerken, ben başlamadan önce aramızdan ayrılan bir blogyazarı arkadaş için herkesin nasılda üzüldüğünü gördüm...benzer duyguyu geçtiğimiz hafta, takip ettiğim ve şahsen tanımadığım cafe pepela için tedirgin olduğumda ben de hissettim...acaba sağlıklı mıydı ve ailesi nasıldı...sevdiği alıştığı düzen yıkılmıştı...neler hissediyordu.... açıkçası sanki akrabalardan biri ordaymışçasına üzüldüm...sağ salim geldikleri haberine de çok sevindim...umarım yakında o çok güzel resimleri ve tarifleri ile aramıza dönebilir...

konuyu uzatmadan bağlayayım, önyargımın aksine bloglarda ciddi bir emek ve sevgi ile karşılaştım....ve bence bizim insanımıza has sanal ortama duygu katmayı bile başardık bence.....:)))

burda sizlerle olmak büyük keyif....
ellerinize sağlık....

23 Şubat 2011 Çarşamba

ezogelin çorba

 değişik çorba fikirleri ile hastası olan arkadaşlarıma acil şifalar diliyorum....
ezogelinin hikayesini bilmeyip okumak isteyen arkadaşları güzel bir sayfaya yönlendirmek istiyorum....
 malzeme:
* 1 bardak kırmızı mercimek
* 1/2 bardak orta bulgur
* 1 orta boy soğan
* 1/2 yemek kaşığı domates+biber salçası karışımı
*  tuz, karabiber
* 4-5 kaşık sıvı yağ
* 1/2  yemek kaşığı kırmızı tatlı biber
* 1/2  yemek kaşığı kırmızı acı biber
* 2 yemek kaşığı nane



yapılışı:
* mercimek yıkanır düdüklüye konur
* bulgur, ince doğranmış soğan, salça, tuz, karabiber ve 6 bardak su ile düdüklü tencerede 30 dk pişirilir
* pişen çorbamızın üzerine yağ ısıtılır ve toz biberle nane eklenir (resmi çekerken henüz yağını eklememiştim..:))

* normalde bu tarifte yağ ve un kavrulur...bulgur ve mercimekten dolayı çorba zaten kıvam kazandığı için ayrıca un kavurmuyorum...


* ben çorbanın yanına şirinlik olsun diye kare kare küçük kestiğim milföy hamurlarını fırınladım...çorbanın üstü için lezzetli çıtırlar oldu....

bu arada libyada olanları üzüntü içinde izliyorum....cafe pepela arkadaşımızın bilgilerini diğer blogyazarı arkadaşlardan okuyorum....sağ salim gelmelerine sevindim...RABBİMDEN ordaki diğer kardeşlerimizin de sağ salim ailelerine kavuşmasını dilerim.



AFİYET OLSUN

22 Şubat 2011 Salı

beyaz lahana salatası-zeytinyağlı

lahana sarmasını evde bir tek ben severim...çalıştığım için de zaman alıyor ve evde oğlum tarafından itibar görmüyor diye de pek yapmam.....haftasonu sarmakla uğraşmasam da aynı şekilde sadece salatasını yapsam dedim...ve inanın aynı lezzet oldu...tavsiye ederim....lahananın zeytinyağlı içini pişirdim, lahanayı da ayrıca haşlayıp doğradım ve karıştırdım....işyerinde tadına bakan arkadaşlarda aynı sarma gibi olmuş dediler..."çakma lahana sarması"mı desem diye düşündüm ama sarmakla ilgili hiç birşey yok ortada....:))...en güzeli salata demek....tadı lahana sarması görüntü salata...:)))

 malzeme:
* yaklaşık bir  oval borcam salata oluyor, pirinç miktarından ayarlayabilirsiniz....
* 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
* 2 orta boy soğan
* 1.5 bardak pirinç
* kuşüzümü, çamfıstığı,
* bir yemek kaşığı silme tuz, 2 yemek kaşığı şeker
* yenibahar, karabiber,
* 1/2 yemek kaşığı domates salçası
* 1/2 yemek kaşığı biber salçası
* 4-5 dal maydanoz

yapılışı:
* kuş üzümü yıkanır ve ıslatılır (varsa sapları ayıklanır, elimizle hafifçe ovar gibi yaptığımızda saplar suyun üstüne çıkacaktır zaten)
* soğanlar ince ince doğranır
* iyice ısınan zeytinyağında soğan ve çam fıstığı  yaklaşık 20 dk kızarana dek çevrilir
* salçalar ilave edilip, 2-3 dk kavrulur
* yıkanıp süzülen pirinç, kuş üzümü ve 3 bardak sıcak su ilave edilir
* pilav kıvamında suyunu iyice çekmeye yakın baharatlar ve maydanoz eklenir
* ayrı bir tencere haşlanan lahana ister yanına ister içine doğranıp servis yapılır...


AFİYET OLSUN

21 Şubat 2011 Pazartesi

yeni evliler...


geçen hafta davet üzerine yemekteydik...resimler telefonda olunca sizlerle ancak paylaşabildim....

akşam yemeğine davetliydik... ev sahiplerinin ellerine sağlık diyorum buradan...çok güzel ağırladılar......

giderken fotoğraf makinemi götürmeyi unutmuşum..:((.cep telefonundan çekmeyi denedik...yemeklerin lezzeti için fotoğraf makinesinin yeterli olmayacağı kesin...



 
menü:
* yüksük çorbası
* içli köfte
* arnavut ciğeri
zeytinyağlı sarma
* kereviz-morlahana-humus 
* yeşil salata
* patlıcan salata

yüksük çorbası
 


başlı başına yemek sayılabilecek bir çorba....ev sahibim güzel, kıvamında hazırlamıştı çorbayı .......




içli köfte
köftelerde enfesti....yemeklerden yöreyi tahmin ettiniz  sanırım...adanalılar....ve sıcak kanlılar...
 
 
 
zeytinyağlı sarma



arnavut ciğeri


humus- mor lahana- kereviz salatası üçlüsü

patlıcan salatası

yemeklerden tatlıya yer kalmadığı için resim çekmeyi de unutmuşuz.....
buradan Aytaç-Semiha'ya yeniden  teşekkürler...
ve bir ömür boyu ağızları tatlı olsun.....

patatesli köfte


ne pişirsem ne pişirsem diye düşünürken bulgurlu köfteme patates eklesem nasıl olur diye düşündüm...mutlaka deneyen arkadaşlar vardır .....tarifi bir de benden dinleyin istedim...güzel oldu sanki....beğenilerinize sunuyorum....

malzeme:
* 1 orta boy patates
* 1 su bardağı ince bulgur
* 1 orta boy soğan
* 300 gr kıyma
* 1 yumurta
* un
* maydanoz
* tuz, karabiber, toz biber (oranlar isteğe bağlı)
* galeta unu

yapılışı:
* patates haşlanır, ezilir
* ince bulgur, 1.5 bardak sıcak su ile ıslatılır
* 10 - 15 dk sonra bulgur şişip biraz soğuyunca, ezilen patates, kıyma ve yumurta eklenir,
* soğan rendelenir
* maydanoz, tuz, karabiber, kırmızı tatlı toz biber ve yaklaşık bir bardak unla yoğrulur
* kızgın yağda, küçük top haline getirdiğimiz toplar önce galeta ununa sonra yağa atılıp kızartılır...

AFİYET OLSUN

18 Şubat 2011 Cuma

ağaç

daha önce de bahsetmiştim....şanslı bir doğada büyüdüm....yemyeşil bir orman ve masmavi denizin olduğu güzel bir akdeniz kasabası....büyük şehirlerde bunu yakalamak çok zor ama yine şanslıyım ki çalıştığım üniversite yemyeşil...tabi yeşili ve maviyi ikisini aynı anda yaşamış biri olarak tek yeşillik yetmiyor....emeklilik hayallerimde deniz kıyısı var tabiki...

bugün yemek tarifi değil de yakınımdaki güzel bir ağacın resmini paylaşacağım sizlerle......
çalıştığım üniversitede o kadar güzel ağaçlar varki.....her öğle arkadaşlarımla çıkar resim çekerdik (%80 i ağaçların yanında....:))))....çekerdik diyorum artık pek çekmiyoruz....yanında resim çekileceğimiz ağaç da kalmadı sanki, hepsiyle resmimiz var...:)))).....

oğlumu okuluna bırakırken (okul da kampüsün içinde) geçen  sonbaharda keşfettiğimiz bir ağaç var...her geçişimizde bu ağaç bizim ağacımız diye sahiplendik....inanılmaz güzel,  sarı yaprakları vardı ve yarısını da dökmüştü......bütün yazı, güneşi içine çekmiş , sonbaharda da bütün güzelliği ile bize geri yansıtıyordu ......

aynı ağacın kışın ve ilkbaharda da aynı açıdan resmini çektim....bizim jenerasyon bilir....ilkokulda sınıflarda mevsimler panosu olurdu..
sonbahar-kış-ilkbahar-yaz
sonbahar, kış ve ilkbahar tamam da yazın çekemedim....bu yaz çekip tamamlayacağım İNŞALLAHHH...





14 Şubat 2011 Pazartesi

kandiliniz mübarek olsun.....


tabii bugünün dini anlamda değeri daha büyük... 

Alemlere rahmet olarak gönderilen muazzez Peygamberimizin, doğumunu anarken, yalnız mevlid okumak, ilâhîler söylemek ve kandil simidi dağıtmak yeterli değildir, sadece bu geceyi yaşamak yeterli değildir. Yüce Allah'ın sevgisine, hoşnutluğuna ve bağışlamasına ermenin yegâne yolu, Peygamberimizin yolundan gitmektir...




"De ki: Allah'ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günâhlarınızı bağışlasın..." 
(Âl-i İmrân, 31)









Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, 
yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, 
makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. 
Kandiliniz kutlu olsun..




misafir


misafirlerim için bu hafta sonu hazırladığım sofrayı eksikleri olsa da sizinle paylaşmak istedim...
menü:
* erişteli mercimek çorbası
* beşamel soslu tavuk (resmini çekemeden bitti..:)))
* pirinç pilavı
* salata
* patates salatası
* ebe gömeci
* zeytin piyazı
* patatesli kıymalı börek
* etimek tatlısı









etimek tatlısı



kolay bir o kadar da lezzetli bir tarif...anamur'dan babamın getirdiği çileklerle sunduğum için kırmızılı tabakta dekorla çok fazla kaynaştı sanki....daha net olsun diye birde bu tabakta resmini çektim....




malzeme:
* 1 paket etimek ( tuzsuz)

karameli için:
* 2 bardak şeker
* 2 bardak su

orta tabaka muhallebi için:
* 3 bardak süt
* dilediğiniz çeşit hazır muhallebi

en üst:
* 1 bardak süt
* 1 paket krema

yapılışı:
* etimekler pastamızı yapacağımız kaba dizilir...ben fazla ziyan etmemek için kare veya dikdörtgen borcam tercih ediyorum.
* tencereye koyduğumuz 2 bardak şeker orta hararetli ateşte hepsi eritilir ve 2 bardak sıcak su eklenir
* şekerler eridiğinde suyu eklerken dikkatli olmalıyız etrafa sıçrama ihtimali yüksek olduğundan derin bir tencerede yapmanızı tavsiye ederim.
* karamelize olan suyumuzu etimeklerin üzerine döküp , etimeklerimiz bu suyu çekerken muhallebisini pişiririz
* ben hazır sakızlı ve farklı aromalarda hazır pudinglerden yapmayı tercih ediyorum
* üzerindeki pişirme tarifine uygun pişirdiğimiz muhallebiyi de etimeklerin üzerine döküp çekmesini bekliyoruz
* soğuyan tatlımızın üzerine en son hazırladığımız krem şantiyi de döküp soğumaya bırakabiliriz
* servis şekli isteğinize kalmış


AFİYET OLSUN


ebegömeci

annecim anamur'dan ebegömeci göndermişti....annem gibi olmasa da elim döndüğünce pişirmeye çalıştım...denemenizi dilerim...







 
malzeme:
* 1 kg ebegömeci
* 1 orta boy soğan
* 200 gr soğan
* 2-3 diş sarmısak
* 2 yemek kaşığı tatlı kırmızı toz biber
* tuz
* 1 türk kahvesi fincanı pirinç
* en fazla bir çay bardağı kadar su


yapılışı:
* ebegömeçleri ayıklanıp bir güzel yıkanır, tencereye konur
* kıyma, soğan, sarmısak, yıkanmış pirinç ve toz biber, tuz yani bütün malzeme  ilave edilip kısık ateşe yakın orta ateşte yaklaşık 40 dk pişirilir.
* bol limonla yemenizi tavsiye ederim

AFİYET OLSUN



patatesli börek



...ben ilk antalya'daki dayımın hanımı yaptığında yemiştim ve çok hoşuma gitmişti...daha sonra blog arkadaşların sayfasında da gördüğüm meşhur buzdolabı böreğini bir de benden okuyun istedim....

 
malzeme:
* 2 orta boy patates
* 200 gr kıyma
* bir tutam maydanoz
* toz biber, tuz, karabiber
* 3 adet yufka
* 1 bardak süt
* 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 yumurta
* 2-3 yemek kaşığı susam

yapılışı:
* patatesler haşlanıp ezilir
* kıyma kavrulur, içine ezilen patates, maydanoz, kara biber, kırmızı biber ve tuz ilave edilir
* süt, yağ ve yumurtalardan sıvı börek harcımız oluşturulur (1 yumurtanın sarısı sonra üste sürmek için ayrılır)
* geniş bir alana daire şeklinde serdiğimiz yufkayı kenar kısımlarından en fazla 5 cm e yakın içe katlayıp büyük bir kare elde edilir
* oluşan sıvı harcımızın 1/3 ünü sürüp iç harcımızın da 1/3 ünü yufkamızın üstüne yayalım
* 2. ve 3. katlar içinde aynı işlem yapıldıktan sonra bir kenardan içler yufkayı parçalamayacak sıkılıkta sarılı ve dolaba sığabilsin diye ikiye bölünür
* stretchle sarılan yufkalar bir gece dolapta bekletilir
* diğer gün çıkardığımız rulolardan 2 cm kalınlığında dilimler kesilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir
* üzerine bir yumurta sarısı ve bir kaşık yoğurt karıştırılıp dilimlerin üzerine sürülür, susam serpilir
* 180 derece fırında yaklaşık 40 dk pişirilir

AFİYET OLSUN


patates salatası



hazırlaması kolay sunumu güzel bir salata....tavsiye ederim...

 

 malzeme:
* 2 ortaboy patates
* 1 büyük havuç
* 1 su bardağı mor lahana
* 3 kaşık mayonez
* dereotu
* tuz, karabiber, kırmızı biber
* üstü için süzme yoğurt
* 2-3 diş sarmısak

yapılışı:
* patatesler haşlanıp, tuzu eklenip, ezilir 3 eşit parçaya bölünür,
* havuç rendelenir ve 1 kaşık tereyağda kavrulur, 1 kaşık mayonez, ayırdığımız haşlanıp ezilmiş patatesten bir parçası eklenip karıştırılır
* baton kek kalıbına stretc film serip, havuçlu patates karışımı dökülüp düzeltilir
* 2. karışımımıza biraz dereotu, 1 kaşık mayonez ekleyip karıştırılır ve havuçlu karışımın üstüne dökülür
* 1 su bardağı ince kıyılmış mor lahanaya1 kaşık mayonez ve kalan ezilmiş patates eklenip karıştırılır
* kek kalıbındaki sade patates karışımının üstüne mor lahana karışımı dökülür düzeltilir
* 1 gece dolapta bekletilir diğer gün ters çevrilir
* sarmısaklı yoğurtla üstü düzeltilir ve süslenir

AFİYET OLSUN

palamut

küçükbeyim antremandayken ev için market alışverişi yapıyorum...büyük bir market olduğu için içinde güzel bir balıkçı var....en taze ve deniz olduğu için palamut önerdi...bildiğim kadarıyla da mevsimi...hemen orda temizledi ve parçalara ayırdı...biraz yağsız olduğu için az yağda kızartmaya karar verdim....karidesi de severiz birazda ondan ayıkladılar...donmuş karidese göre hem daha lezzetli hem de daha uygundu...eskiden evde koku yapıyor diye pişirmez haftada bir dışarda yerdik....şimdi evde yapıyorum ve arkasından da aynı tavayı yıkayıp biraz su ve yumuşatıcı koyup kaynatıyorum....ortamın havası biraz olsun değişiyor...












malzeme:
* 1 büyük palamut
* 1 limon, biraz tuz
* biraz mısır unu
* biraz sıvı yağ (inanmayacaksınız zeytinyağı ile yaptım)

yapılışı:
* dilimlenmiş balıkları bir güzel yıkayıp dilim limon ve tuzla ovdum...:))
* durulayıp kurulanan balıklar mısır ununa bulanıp sadece tavayı kaplayacak kadar yağda 2 tarafı da nar gibi kızarana dek kızartılır


AFİYET OLSUN












karides


11 Şubat 2011 Cuma

patlıcan tava

patlıcan tava, deyince aklıma yine maraş gelir...tabi gittiğimiz mevsim yaz olunca hem patlıcanın hem domatesin en güzeli olur....hele de anneannem ekmek pişirip arkasından odun ateşinde pişirildiyse daha da lezzetli olurdu.....tencerenin altına dizilen kemikli etin üstüne küp küp doğranmış patlıcanlar, domates, biber derken bütün malzeme eklenir ve birlikte pişmesi beklenir...yanına da tereyağlı bulgur pilavı cacık tamamdır...:)))...bir defa patlıcanı düdüklüde pişirmeyi denedim...çok fazla beyaz görüntüsü vardı....:)...sanki pişmemiş hissi verdi...duygusal olarak alışamadım...:))....belki beğenenler için iyi bir sonuç ama ben normal çelik tencerede pişirdim..

patlıcanın faydaları için tıklayınız...:)))


malzeme:
* 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
* 300 gr kemikli et veya kuşbaşı
* 3-4 tane ince uzun çekirdeksiz patlıcan
* 5-6 domates
* 1 orta boy soğan
* 2-3 yeşil biber
* 1/2 yemek kaşığı biber salçası
* 4-5 diş sarmısak

yapılışı:
* patlıcan pijama şeklinde alacalı soyulur ve küp küp doğranır, tuzlu suda 20 dk bekletilip süzülür
* tenceremizin en altına sıvı yağ, etimiz konur,
* üzerine sırası ile ince doğranmış soğan, sarmısak , patlıcan, domates (küp küp doğranmış), ilave edilip orta ateşte pişmeye bırakılır...
* bütün yemek suyunu salıp çekmeye yakın salçamızı 1 çay bardağı su ile karıştırıp, tuz ve karabiberi ile birlikte eklenip tekrar pişirmeye devam edilir.
* piştiğini tadarak anlayabiliriz. nazik bir yemek olduğu için fazla karıştırılmazsak iyi olur bilgilerinize sunulur...:)).

AFİYET OLSUN