28 Ocak 2011 Cuma

muska börek ( patlıcanlı-kıymalı)

gündüz ve güzel, aydınlık bir çekim....))










malzeme:
* 300 gr kıyma
* 2 patlıcan
* 3 yufka
* 1 yumurta
* 1 bardak süt
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ

yapılışı:
* biraz sıvıyağda kıyma kavrulur
* alacalı soyulan patlıcanlar minik küpler halinde doğranıp 15-20 dk tuzlu suda bekletilir
* kavrulan kıymaya, suyu süzülen patlıcanlar ilave edilip kavrulur
* tuz, karabiber ve toz biber ilave edilip altı kapatılır.
* yufkamızı ortadan ikiye kesip, 3 cm kalınlığında şeritler kesilir 
* yumurta, süt ve sıvı yağdan oluşturulan harçtan sürülüp, patlıcanlı içten konur ve muska şeklinde sarılır.
* üzerini çörek otu ile süsleyip fırında 40 dk pişirilir

AFİYET OLSUN

avakado salatası



malzeme:
* 3 tane avakado
* limon suyu (isteğe göre)
* 3 diş sarmısak
* zeytinyağı
* sumak
* tuz, karabiber
* toz biber

yapılışı:
* yumuşayan avakadolarımızın çekirdeğini çıkarınca, kaşıkla kabuğundan ayırmak kolay oluyor
* çatalla ezdiğimiz avakadolara, bütün malzeme eklenip karıştırılır afiyetle yenir....


----------

yaş 35 ya...artık hemen hemen her şeyle ilgili bir anım var sanki...geriye dönüp baktığımda avakado ile ilgili anım avakado bizim bahçemizde ağacı olan bir meyve/sebze dir....:))

şanslı bir çocuktum...bahçeli bir evimiz vardı.. toprak yolu olan....arkasında saklanıp saklambaç oynadığımız meyve ağaçları ile dolu bir mahalleydi...babam Ziraat Dairesinden emekli çocuksu bir adamdır....aklına ne gelirse, yada ilk ne gördüyse illa onu yetiştirmeli....toplamda en fazla 2 dönüme yakın olan bahçemizde 27 çeşit meye ağacı yetiştirmeyi de başarmıştır....annemin sayesinde de evimizi güllü ev diye tarif ederlerdi...bir duvarımız tamamen sarmaşık gülle kaplıydı....kadife gül, pembe gül, kırmızı, beyaz, laleler, nergis......

büyürken ilk hatırladığım kazlarımız ve ördeklerimiz vardı....onları denizde yüzdürürdü....dalgalı suya girmek istemeyen kazlarla birlikte yüzerdi..:))..onlardan sıkılınca sırayla afiyetle yedik....atmaca alıp etle besledi....havada bıldırcın yakalasın diye...akvaryumumuz vardı bir dönem...pekin ördekleri Türkiye'ye ilk geldiğinde ne yapıp edip yumurtasından bulup çıkarmıştı....balık sevdası için bir dönem balıkçı teknemiz vardı...canlı canlı getirdiği istakozları tencerede pişirmeye kalkar annemle papaz olurlardı...kedileri vardı kızım dediği asla eve girmezler balkonda yaşarlardı....tabi yazın bahçede gördüğümüz yılan ve kertenkeleleri ve sürekli bir tavuk kümesini saymıyorum bile...:)))...görevli gittiği yaylada annesini kaybetmiş 2 yavru keçi getirmişti...biz onları komşunun ineğinden aldığımız sütle biberonla besledik...anlayacağınız annem 2 değil 3 çocuk büyüttü...pardon biz büyüdük ama babam hala çocuk...:))...

şöyle bir düşündüm de o en fazla 2 dönüm dediğim yerde neler yetişi ve hala bir kısm ıda var biliyor musunuz....portakal, elma, limon, nar, mandalina, turunç, şeftali, kayısı, erik, mısır, yer fıstığı, bakla, kabak, çilek, maydanoz, marul, biber, domates, salatalık, .....rodos kabağı, greyfurt, avakado....... avakado fidesini ilk getirdiğinde nasıl heyecanlıydı....yaprakları da anasonlu gibidir...kurutulup taş düşürenlerin içtiği bir yapraktır...tesbih püsküleri vardı...üstündeki küçük yuvarlaklardan tesbih yaparlar ve tanıdıklara hediye ederlerdi...


sadece hevesli olmak yeterli mi bilmiyorum ...ama anamur toprağı ve iklimi olarak da verimli bir bölgedir....bu akşam anamur'a gideceğim İNŞALLAH...çok özledim onları....



26 Ocak 2011 Çarşamba

mercimekli bulgur pilavı

dün gece dizilerden "öyle bir geçer zamanki" vardı ya....nasıl hemen tutkunu olduk....ne kadar şanslı bir çocukluk geçirmişim...önce ALLAH 'a şükrettim sonra da annemle, babama teşekkür....osman ve ailesinin dramından etkilenmemek mümkün değil....ben de nostalji yapayım dedim....biz küçükken annem mercimekli bulgur pilavı yapardı..bende en çok yoğurtla yemeyi severdim....epeydir pişirmiyordum.....tabi tereyağlı olsa daha güzel olacaktı, becelli oldu...tek suç yağın değil tabi....pilavı annem yapacak...ve o yıllar olacakki aynı tat olsun...annemi özledim sanırım...:))..





AFİYET OLSUN

25 Ocak 2011 Salı

soya filizli tavuk

tavuk fajitaya dayanamayıp sağlıklı 2 şey ekledim....kabak ve soya filizi....sonuç güzel ve lezzetli oldu...ama küçük beyimiz rahatsız olduğu için o 1 tabak çorba yiyebildi......şimdi de evde dinleniyor, okula gitmedi bugün...


malzeme:
* 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
* 400 gr tavuk göğsü
* 1 soğan
* 1 yeşil biber
* 1 kırmızı biber
* 2 su bardağı soya filizi
* tuz, karabiber, kırmızı toz biber

yapılışı:
* soğan ve biberler halka halka doğranır, kabak ince uzun (jülyen) doğarnıp ısıtılan yağa atılır
* tavukta ince uzun şeritler halinde (jülyen ) doğranır, kavurduğumuz malzemelere eklenir
* önce suyunu salıp sonra toplayan tavuklu yemeğimize karabiber, tuz ve kırmızı tatlı biberimizi atarız
* en son soya filizini ekleyip yaklaşık 5-6 dk pişirilir.
* sonuç aşağıda resimde görüldüğü gibi arkadaşlar....:))



AFİYET OLSUN

24 Ocak 2011 Pazartesi

kalp sosisli yumurta

oğlumun pazar kahvaltısını renklendirmek için yapılan şirin bir sunum....

pizza

cumartesi günü oğlumun arkadaşları gelecekti...pizza istemişti...tavada olmasın diye de tembihledi...bir ara akşamları çabuk oluyor diye tavada pizza yapıyordum...ee küçük bey sevmedi tava olayını.....benim malzemelerimden 2 fırın tepsisi pizza çıktı...tarifi ona göre azaltıp çoğaltabilirsiniz...




malzeme:
* 1/2 paket yaş maya
* 1 bardak ılık süt
* 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 kg un
* 3 yemek kaşığı kekik
* 4-5 yemek kaşığı ketçap
* 2 su bardağı rende kaşar peyniri
* 4-5 tane uzun sosis
* 1 su bardağı domates kuşbaşı doğranmış
* 1 kutu mısır konserve
*  yarım halka sucuk
* 1 su bardağı zeytin (çekirdeksiz:))))
* 2 tane biber (yeşil-kırmızı)

yapılışı:
* un derin bir kaba konup, ortasına bir çukur açılır
* süt ılıtılır ve maya ile karıştırılıp unun ortasına dökülür
* şeker ve tuz atılıp, karışımın  üstü unla ince bir tabaka  kapatılıp, un çatlamış bir görüntü alıncaya kadar bekletilir...çatlak görüntü yoğurmaya hazır demektir
* gerektikçe süt ilave edilerek hamur yoğrulur, yarım saat dinlendirilir
* hamurumuz istediğimiz bir fırın kabına döşenir, yapışkan ve elle açılabilecek bir hamur olduğu için ellerimizi ıslatıp kabın tabanına düzgünce yayabiliriz
* bir kasede kekik ve ketçap, biraz su ile karıştırılır, hamurumuzun üstüne sürülür
* rende kaşar peyniri serpilir, domates, zeytin, mısır, sucuk, sosis .......dilediğimiz malzemeler serpilir...ben mantar severim ama oğlum sevmediği için eklemedim...
* tepsimiz 180 derecede yaklaşık 30 dk pişirilir


AFİYET OLSUN

beşamel soslu karnıbahar


çocukluğumdan bu yana yıldızlarımızın barışmadığı sayılı sebzelerden biridir karnıbahar,,, iki
seferdir sevdiğim tatlarla birleştirip yemeğini deniyorum....ama yine de olmuyor...:((...bunda karnıbaharın bir suçu yok....:))...annemin bir sözü vardır sarmısağı gelin yapmışlar 40 gün kokmamış....:))....karabahar da sevenleri için gayet lezzetli oldu tavsiye ederim....




malzeme:
* 1 küçük boy karnıbahar
* 300 gr kuşbaşı
* 2 yemek kaşığı yağ
* 2 yemek kaşığı un
* 1-2 bardak süt
* 1 su bardağı kaşar

yapılışı:
* kuşbaşı ve düdüklüde 20 dk pişirilir, kapağı açılan tencereye karnıbaharlar eklenip karnıbaharlar da haşlanır
* suyu süzülüp borcama alınan karnıbaharın üzerine beşamel sos yapıp fırına vereceğiz
* beşamel sos için 2 kaşık un, 2 kaşık yağla kavrulur ve yaklaşık 1.5 bardak süt ilave edilip yavaş yavaş topaklanmamasına gayret edilerek, boza kıvamında pişirilir
* beşamel sosu da karnıbaharımızın üzerine dökünce, fırında 180 derecede 20 dk pişirilir
* kollestrolunuz yoksa kaşar da rendeleyebilirsiniz...:)))


AFİYET OLSUN

















kremalı brokoli çorbası

brokolinin en sevimli hallerinden biri....kremalı çorbası.....brokoli hakkında derlediğim faydalarını okuyunca ilk fırsatta yapacağınıza eminim....oğlum akşam güzel bir fikir verdi...anne bu çorbaya nohut da eklesen güzel olur dedi....:)....bir dahaki sefere deneyeceğim bana da yakışır gibi geldi...

Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.

* güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, akciğer, mide, bağırsak ve prostat  kanserleri, tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
* yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakta tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
 * yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.

Dikkat: Brokoli bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden fazla brokoli yiyen kişiler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde, bu önemlidir.

















malzeme:
* 1/2 kg brokoli 
* 1 kutu krema
* 1 kaşık yağ
* 1 kaşık un
* tuz, nane, biber

 yapılışı:
* mümkün olduğunca az su ile brokoliler haşlanır, ki döküp ziyan etmeyelim
* haşanan brokoliler suyu ile birlikte blenderdan geçirilir
* 1 kaşık un, 1 kaşık yağla biraz kavrulur 
* püre halindeki brokoli, krema ve yaklaşık 1 lt su (kıvamı ayarlanabilir ) ve tuzu  ilave edilip kaynatılır
* üzerine yağ, biber, nane ile güzel güzel bir sunumu vardır.


AFİYET OLSUN




19 Ocak 2011 Çarşamba

erişteli yeşil mercimek

mevsim çorba mevsimi demiştim....erişteli yeşil mercimek pişirdim...çok severim ama oğlum ilk defa 2 tabak yedi...:))


malzeme:
* 2 su bardağı yeşil mercimek
* 1 orta boy soğan
* 1 su bardağından 2 parmak az erişte
* toz biber, nane, tuz
* 4-5 kaşık sıvı yağ


yapılışı:
* mercimeği 1-2 saat suda bekletip süzüyorum, 10 dk normal tencerede haşlayıp suyunu döküyorum yoksa çok koyu bulanık bir renkte çorba oluyor
* soğanlar ince ince doğranıp yağda kavrulur,
* iyice pişen soğanlara toz biber, 2 kaşık toz biber, 2 kaşık nane, tuzunu  ve süzülen mercimekleri ekleyip 4 bardak su ekleyip kaynamaya bırakılır.
* mercimekler piştiğinde erişte ilave edip, yumuşayınca çorbamız içmeye hazır demektir

AFİYET OLSUN

18 Ocak 2011 Salı

peynirli makarna








dün balık pişirmiştim....yanında da pirinç makarnası (çin makarnası) haşladım....ama fazla sade oldu sanırım...oğlum normal makarna istedi ve hemen normal makarna haşlayıp peynirle yemeğin yanına yetiştirdim....


küçüklüğümde çok yemek seçtiğim için peynirli yumurta ve peynirli makarna benim için kurtarıcıydı....ya da pilav yoğurtlanıp yenilirdi...:)))......annem en kolay yemek makarna yaptığı gün ben peynirli severim diye peynirli, babam için kıymalı, kardeşim için de yoğurtlu yapardı...:)))...



malzeme ve yapılışı:

* 1lt su içine biraz tuz ve birkaç damla yağ damlatılıp kaynatılır
* 1 paket makarna haşlanır
* haşlanıp süzülen makarnalar bir miktar yağla karıştırılır (damak tadınıza kalmış)
* üzerine kaşar rendelenir



AFİYET OLSUN

levrek


epeydir balık pişirmediğim için üzülüyordum...dün alışveriş yaparken balık aldım...bitsin bu hasret ...:)))...soslamak için pek vaktim yoktu...o nedenle sadece limonlu su ile yıkayıp, iyice duruladım, mısır ununa buladım ve kızarttım....tavsiyem bir gün öncede sarmısak, zeytin yağı ve limonla bir gece dinlendirebilirsiniz...






AFİYET OLSUN

17 Ocak 2011 Pazartesi

zeytinli börek


daha önce peynirli, kıymalı, kabaklı börek tarifler verdiğim için değişik bir börek yapayım dedim...bloglarda arkadaşların buzdolabı böreği diye bahsettiği böreğin harcını zeytin, peynir, domatesle denedim....güzel oldu...sol sırada görünen böreklerde domates var ...daha lezzetli oldu...çok yumuşak mı olur diye bir sıra da sadece peynir zeytin sarmıştım (sağdaki sıra)...sonuç olarak resimde çok şık durmasa da domatesliler daha nefisti...



malzeme:

* 6 tane yufka
* 3 yumurta
* 1.5 bardak süt
* 4-5 kaşık sıvı yağ
* 1 kase ayıklanmış zeytin
* 200 - 300 gr peynir

* 2-3 domates


yapılışı:
* yumurta, süt ve sıvıyağdan harç oluşturulur
* ilk yufka serilir kenarları hafifçe katlanıp büyük bir kare haline getirilir
* üzerine ince bir tabaka harç sürülür ve her tarafına peynir serpilir
* 2. kat yufka konup kenarları katlanır ve harç sürülür ve her tarafına zeytin parçacıkları serpilir
* 3. kat içinde aynı işlem yapılıp domates parçaları serpilir ve bir kenardan başlanıp sıkıca sarılır
* diğer 3 parça yufka içinde işlem tekrarlanır
* stretche sarılıp bir gece dolapta bekletilir
* diğer gün birer parmak kesilip üzerine yumurta sürülüp fırına verilir

AFİYET OLSUN


tavuklu buğday yarması


çok lezzetli, çerkez tavuğunu andıran bir tarif....mutlaka tadılması gerek...resimden çok anlaşılmayacağını düşünüyorum..... kolay bir tarif mutlaka deneyin derim...

malzeme:
* 2 su bardağı buğday yarması (dövmesi)
* 2 parça tavuk göğsü kemiksiz
* 3-4 kaşık tereyağ veya margarin
* 1 küçük su bardağı süt
* tuz, karabiber
* üstüne terayağ, biber

yapılışı:
*düdüklüde 2 bardak buğday yarması üzerine 2 tavuk göğsü ve 4 bardak su konup, en üste 2-3 kaşık sıvı yağ gezdirilir ki düdüklünün kapağı tıkanmasın, yaklaşık 30 dk pişirilir
* birlikte pişen yarma ve tavuğun üzerine tereyağ, süt, tuz, karabiber ilave edilip blenderdan geçirilir
* arzu edilirse ceviz eklenebilir
* servis tabağına alınca üzerine yağ, biber yakıp dökülebilir.

AFİYET OLSUN


barbunya




yaz gelse de tazesini yapsak.....
antalya dönüşü ayıklayıp saklamıştım....
tarifini ekliyorum......
barbunyanın faydaları bir tık ötede....:)))

malzeme:
* 2 su bardağı barbunya 
* 2 orta boy soğan
* 3-4 diş sarmısak
* 1 yeşil 1 kırmızı biber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1/2 y.kaşığı domates salçası
* 1/2 y.kaşığı biber salçası
* 2 y.kaşık şeker
* 1 y.kaşığı tuz
* maydanoz
yapılışı:
* barbunya akşamdan ıslatılıp gazı alınır
* pişirme işlemine başlamadan düdüklüde 10 dk pişirilip haşlanır, suyu dökülür
* ince ince doğranan soğan, sarmısak yağda 5-10 dk kavrulunca; ince ince doğranan biberler eklenir
* salça ilave edilip 2-3 dk kavurma işlemi devam eder
* haşlanan barbunya , 3-4 su bardağı su, şeker, tuz ve karabiber ilave edilip kaynayana kadar pişirilir
* mutlaka maydanozla servis yapılır...:)))

* mevsim domates mevsimi ise salça miktarını yarı yarıya azaltıp 7-8 domatesle yapıyorum, daha lezzetli oluyor
* eklemek isterseniz soğanları kavurduktan sonra küp küp doğrayıp patates ve havuç ilave edebilirsiniz


AFİYET OLSUN

16 Ocak 2011 Pazar

çiğ köfte partisi-2


 


menü:
çiğ köfte
tavuklu buğday yarması
barbunya
zeytinli börek
humus
kereviz salatası
zeytin salatası
peynir tabağı
domates-salatalık-marul-turşu

tatlı:
truff
muhallebili kadayıf

 



BARBUNYA

yaz gelse de tazesini yapsak.....
antalya dönüşü ayıklayıp saklamıştım....
tarifini ekleyeceğim....


TAVUKLU BUĞDAY YARMASI

çerkez tavuğu andıran bir tarif....mutlaka tadılması gerek...resimden çok anlaşılmayacağını düşünüyorum.....






ZEYTİNLİ BÖREK
daha önce peynirli, kıymalı, kabaklı börek tarifler verdiğim için değişik bir börek yapayım dedim...bloglarda arkadaşların buzdolabı böreği diye bahsettiği böreğin harcını zeytin, peynir, domatesten denedim....güzel oldu...



KEREVİZ
en sevdiğim salata oldu...
HUMUS
daha önce tarifini vermiştim....


ZEYTİN PİYAZI
zeytini ne kadar çok seviyorum anlaşılmıştır....


PEYNİR TABAĞI


MUHALLEBİLİ KADAYIF
tatlılarım sofradan önce hazır olduğu için resimlerini çekeyim de hazır olsun diye gün ışığından faydalandım....ne kadar önemliymiş gün ışığı...


TRUFF
























15 Ocak 2011 Cumartesi

yoğurt ( ev yapımı)

*yoğurdu hepimizin sofrasında severek tükettiğini düşünüyorum.....2 aydır çok güzel çiftlik sütüne ulaştığım için kaynatıp yoğurt yapmaya başladım...nette yoğurt yapımı ile ilgili birkaç siteyi ziyaret ettim, sertleşmesi için nişasta veya süt tozu koyan arkadaşlar  var...ben annem usulu sadece 1-2 kaşık yoğurtla yapmayı tercih ettim....bir tek dikkatimi çeken yoğurdun tam mayalanma sıcaklığı 43 derece olmalıymış....yemek derecem olmadığı için bunu da annem usulu yaptım...elimin iç kısmını yakmayacak derece....resimde görüldüğü gibi sonuçta fena olmamış hani....

tatile giderken yol üstünde uğradığımız bazı mağaraların girişinde, mağarada doğal mayalanan yoğurtlar satılıyordu....nedense cesaret edip alamadım...birde unutamadığım bir yoğurt anısı da Amasra'da yediğimiz balıktan sonra restauranın kalıp şeklinde bir yoğurdun üzerinde bal ceviz ikram etmesiydi...yoğurt resmen dikdörtgen piramit gibiydi...ve balığın üstüne nasıl olur derken enfeessss oldu....:)))


yoğurt Orta Asya'da Türkler tarafından bulunmuştur. inek, keçi...gibi  hayvanların evcilleştirilmesinden sonra yavruların sütüne ortak olmakla başlayan serüven, mağara ortamlarında bakterilerin çoğalması ile doğal mayalanma olayları sonucu geliştirilmiş ve korunmuştur. Türkler tarafından bütün dünyaya yayılan yoğurt nerdeyse bütün dillerde de Türkçe olarak adlandırılır. eski Türk boyları yemeklerde salça yerine yoğurdu kullanmıştır....


 faydaları:
* doku ve organların yenilenmesi sürecinde önemli görevler üstlenir.
* Yoğurdun B vitaminlerinden de zengin olduğu biliniyor. Ayrıca güçlü bir kalsiyum deposu olduğu da kesin. Bir su bardağı kadar yoğurtta ortalama 300 mg civarında kalsiyum var. Bu miktar erişkin bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse üçte birini tek başına karşılayabiliyor.
* Çocukların diş, kemik gelişimini desteklemede ve yaşlıların kemik kırılganlığı sorunu ile mücadelede yoğurt mükemmel bir besindir.
* Yoğurdun magnezyum, çinko ve potasyumdan da zengin olduğu biliniyor. Özellikle uyku sorunu olanlara “anneanne öğünü” olarak yatmadan iki saat önce yarım su bardağı kadar yoğurt tavsiye ediliyor.
* “probiyotik güç” olarak biliniyor. Yoğurtta bulunan bazı faydalı bakteriler sindirim sisteminde akla hayale gelmez başarılara imza atıyor. Probiyotik bakteriler olarak adlandırılan bu bedene zararsız ve bedenle işbirliği içinde çalışarak onu güçlendiren mikroorganizmaların yararları saymakla bitmiyor.
çoğalmasına engel oluyor. Probiyotikler ishal sorununun çözümünde de işe yarıyor. Özellikle kısa süreli seyahat ishalleri ve yaz ishalleri için yoğurt tercih edilen bir besin olmalıdır.
* KANSERDEN KORUYOR
* gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi problemlerinin çözümüne de destek olduğu belirtilmektedir. Yoğurt probiyotik gücüyle genel bağışıklığı da desteklemektedir.
* Mantar enfeksiyonları, tekrarlayan vajina ve idrar yolu enfeksiyonları ile mücadelede doğal bir ilaç görevi üstlenmektedir. Bağırsak hastalıklarının pek çoğunda da yoğurt gene çok etkili bir besin olarak bilinmektedir.
* kan basıncını dengelemeye destek olduğu, yarım yağlı veya yağsız yoğurt tüketiminin kolesterol sorununun çözümünü kolaylaştırdığı da aklınızda
* kadınların birçoğu menopoz sonrasında, hele menopoza bağlı düzensiz kanamalar veya ateş basması gibi şikâyetler bittiğinde artık doktor kontrolüne gitmek istemezler. Hâlbuki yumurtalık kanserleri menopoz sonrası takiplerde en çok dikkat ettiğimiz konudur. Bu kanserler 3. evre dediğimiz karında su toplama ve karın şişliği başlayınca fark edildiklerinde tedavi zorlaşmaktadır. Gaz, hazımsızlık gibi nedenlerle iç hastalıkları bölümüne gidildikten sonra işin ciddiyeti anlaşılmaktadır. Düzenli kontrollerde henüz tümör küçükken yakalanırsa tedavi çok başarılı olabilmektedir, ameliyat ve arkasından kemoterapi uygulanabilir olmaktadır.
İleri evrelerde ameliyattan yeterli sonuç alınmayabilir, kemoterapi daha uzun ve zorlu olabilmektedir.
* doğal bir nefes kokusu oluşturduğu gibi aynı zaman da diş taşının oluşmasını engelliyor. Diş eti iltihaplarını önlüyor.

*Yağ yakmada etkili bir gıda. yağ yakışını sağladığı gibi kas yapımını da gerçekleştiriyor.
* En iyi anti baz. Mide asidini dengeler, ayrıca akşam özellikle meyve tüketiminin çok olduğu zamanlarda yenen yoğurt, midede biriken şekeri dengeleyici özelliği var. Böylece bedenin fazla şekeri ortadan kaldırmak için ürettiği insülin salgısını da azaltıp, insülinin bedene verdiği zararaları da ortadan kaldırdığı için uzun ömürlü olmanızı sağlıyor.
* Kolit, Alerji osteoporoz, hazımsızlık, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu, özellikle "A", "B", "E" vitaminleri, mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor, magnezyum içerikli beslenme alışkanlığı olan kişilere çok yararlı bir gıda.
* Hazımsızlık çekenlere, mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlara çok faydalı
* Güzel ve genç görünmek isteyenler, cildinizi pürüzsüz hale getirir, saçlarınıza parlaklık kazandırır, cilt güzellik maskelerinde ne kullanılıyor sanıyorsunuz?
* Yaşlanma sonucu oluşan menopoz durumunda, içerdiği yüksek dozda kalsiyum osteoporoza karşı güvenli bir koruyucu etkisi olduğu da kanıtlanmıştır.
malzeme:
* 2 lt süt kaynatılır
* 1 kaşık yoğurt

yapılışı:
* süt kaynatılıp ılımaya bırakılır
* bir damla kaşıkla bileğimize damlattığımız süt elimizi yakmıyorsa, bir kaşık mayalık yoğurdumuz çırpılır ve sütten bir kaşık alıp çırpılır, 2 kaşık süt alıp çırpılır derken 3-4 kaşık süt karıştırıp çırptığımızda  ılıyan süte eklenip, sıcak tutulur. sofra bezleri bu konuda yeterli.en az 10 saat sıcak tutulan mayamız sonra bir saat dolapta tutulup sonra yenebilir.

* yoğurdun saklanma aşaması da dolapta olmalı ve taze taze tüketilmelidir.


13 Ocak 2011 Perşembe

kısır








küçüklüğümde annemle gittiğimiz gezmelerde veya misafirler bize geldiğinde en çok "batırık" yapılırdı. Kısır genelde 2. planda kalırdı. ...çorbadan, pilava, kısıra, etle karıştırıp köftesi derken...bizim mutfağımızda çok önemli bir yeri var. hatta kiler dolabımda üç boyutu var:
* kalın olan pilavlık bulgur
* orta boy kısırlık,
* incesi çiğköftelik, içliköftelik



istanbul'dan gelen bir arkadaşım (aslen adanalı) esmer bulgur ve nefis ev yapımı tatlı biber salçası getirmişti... malzemelerin lezzeti tabiki bütünü etkiliyor....mersin'in kısırı neden ünlüdür biliyor musunuz...her şey kendi toprağındandır...ben küçükken annem kısır yapacağında bulgur dayımlardan gelmiş olurdu...özlü....domates, salatalık, soğan, nane, maydanoz hemen arka bahçeden toplanır gelirdi.....bir de balkonun yanındaki limon ağacından limon koparıldı mı tamamdı...daha doğranırken bütün bu koku önce havada karışır ve cezbeder insanı.....onun için kısır mersinde daha güzeldir...



malzeme:
* 2 bardak bulgur
* 3.5 su bardağı sıcak su
* yarım kaşık domates salçası
* yarım kaşık tatlı biber salçası
* yarım demet maydanoz
* 3-4 dal nane yaprağı
* 1 kuru soğan
* 2-3 tane yeşil soğan
* 2 tane yeşil biber

* sumak
* limon
* nar ekşisi
* 1/2 su bardağı zeytinyağı

yapılışı:
* bulgur derin bir kaba alınıp üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilip üstü kapatılır
* 10-15 dk bulgur kenarda suyunu çekerken; zeytinyağında, ince doğranmış kuru soğan, biber kavrulur (sarmısak ekleyeceksen bu aşamada eklemek iyi olur)
* salçaları ekleyip kavurma işlemine devam edilir....
* bulguru kontrol ederiz bulgurun özüne göre su miktarı biraz cık değişebilir ama genelde bu su iyi gelecektir....suyunu çeken bulgura hazırladığımız harcı döküp iyice karıştırmalıyız...
* ince ince doğranan yeşil soğan, maydanoz, nane ve baharatlar  tuz, sumak), nar ekşisi, limon eklenip bir tur daha karıştırılır.
* domates, turşu ve ayranla servis yapabilirsiniz.



 


AFİYET OLSUN

12 Ocak 2011 Çarşamba

düğün çorbası

    En çok özlediğim lezzetlerden biri de odun ateşinde pişmiş yemeklerdir. Her türlü tarif ve lezzete ulaştığımız büyük şehirlerde ulaşamayacağımız bir pişirme tekniğidir...Anamur'da düğünlerde mutlaka odun ateşleri yakılır, büyük yemek kazanları kurulur. Lezzetli çorba, yahni ve keşkekler yapılır. Bizim oralara özgü mısır keşkeği  (darı keşkeği) vardır..... tarifini ilerleyen günlerde verebilirim. odun ateşi, mısır keşkeği derken esas konuyu düğün çorbasına bağlamak istiyorum...

 Her yörenin kendine özgü bir tarifi var tahmin ediyorum. Bizim yörenin düğün çorbasının tarifini sunuyorum, afiyet olsun..
DÜĞÜN ÇORBASI



malzeme:
                * 1 su bardağı haşlanmış nohut
                * 3 / 4 su bardağı pirinç
                * 200 gr kıyma veya 1 su bardağı haşlanıp didilmiş tavuk
                * yarım yemek kaşığı domates salçası
                * 1 kaşık toz biber
                * nane
                * tuz
                * limon
yapılışı: 
               * Sıvı yağda kıyma veya tavuk iyice pişirilir
               * Salça ve toz biber konup kavrulur
               * Yıkanan pirinç, haşlanmış nohut (genellikle pilav ve çorbalar için buzlukta haşlanmış nohut bulundururum, pek çok arkadaşında pratik olsun diye böyle yaptığını düşünerek nohutu direk haşlanmış yazdım, mecbur kalmadıkça konserve tavsiye etmem) 
                * 1-.1.5 lt su ve tuz eklenir (kıvam ve su oranı isteğe göre ayarlanabilir)
                * kaynamaya başlayan suya nane ve biraz limon suyu eklenir.


AFİYET OLSUN

kremalı bezelye çorbası






malzeme:
             * 3 kaşık yağ
             * 3 kaşık un
             * 1 su bardağı bezelye
             * 2 orta boy patates
             * 2 orta boy havuç
             * 200 ml krema
             * 1.5 su bardağı süt
             * 2 bardak su
             * toz biber


yapılışı:
            * Önce bir tencerede bezelye, küçük küp küp doğranmış patates ve havuçlar haşlanır, süzülür
            * 3 kaşık yağ, 3 kaşık unla kavrulur
            * sürekli karıştırıp, renk koyulaşmadan önce yavaş yavaş süt ilave edilip topaklanmadan boza kıvamı elde edilmeye çalışılır
            * Eğer topaklanırsa önce blenderle bir tür karıştırmak iyi olur
            * Arzu edilen kıvama göre su ve krema eklenir
            * Haşladığımız sebzelerde kremalı karışımıza aktarılıp bir güzel kaynatılır
            * Ben üzerine birazcık acı toz biberle servis yaptım, arzu eden yağ, biber ve dereotuyla da servis yapabilir.


AFİYET OLSUN

mercimek çorbası ( sütlü )




MERCİMEK
        
        Kışı hissetmeye başladığımız bu günlerde akşamları sıcacık bir çorba çok güzel oluyor. Hem beslenme, hem diyet anlamında süper bir seçenektir çorba...Hasta olunca insanın canı hiç birşey yemek istemez ya, işte o zaman ilaç gibi sıcacık bir çorba insana nasılda iyi gelir...benim hasta olduğumda sevdiğim çorbada mercimek çorbasıdır. 

       Soğan , salça, patates, brokoli eklediğimde oluyor ama bugünkü tarifimiz sadece sütlü....Yine faydalarını yazmadan geçemeyeceğim....

*  Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
* Gözlere de yararlıdır.
* Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
* Anne sütünü attırır.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür. 
* Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar
* Mercimek, içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler
* Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etki yapar
* İçerdiği maddelerle vücudun kansere yakalanma rizikosunu azaltır.


MERCİMEK ÇORBASI ( SÜTLÜ)

malzeme:
            * 1 su bardağı mercimek
            * 3 kasık sıvı yağ
            * 3 kaşık un
            * 4 bardak su
            * 1 bardak süt
            * tuz
            * yağ, kırmızı toz biber, nane

yapılışı:
           * 3 kaşık sıvı yağ, unla kavrulur
           * üzerine yıkanan mercimek eklenir
           * yavaş yavaş su ve süt ilave edilip topaklanmayacak şekilde karıştırılır
           * bir tutam tuz eklenip düdüklü tencerede yaklaşık yarım saat pişirilir
           * piştikten sonra kıvamına bakılıp blenderdan geçirebilirsiniz
           * üzerine yağ, biber ve naneden oluşan sos çok güzel yakışacaktır

AFİYET OLSUN

bolonez soslu makarna





malzeme:
* 250 gr. dana kıyma
* 1 adet orta boy soğan
* 1-2 diş sarmısak
* 1 yemek kaşığı ketçap
* 4 adet orta boy domates
* tuz, karabiber
* maydanoz
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
*isteğe göre taze fesleğen

Yapılışı:
  • ince ince doğranan soğan zeytinyağı ile kavrulur
  • kavrulan soğanların üzerine kıyma ilave edilip iyice kavrulur
  • ketçap, küp küp doğranmış domates, sarımsak eklenip 6-7 dk pişirilir
  • ocağın altı kapatılırken karabiber, tuz, maydanoz ve fesleğenler eklenir 
  • haşlanıp süzülmüş makarnanın üzerine dökülüp afiyetle yenir.

AFİYET OLSUN

ciğer kavurma



 malzeme
                * 1 ciğer (1 kg civarı tarif vereceğim)
                * 3-4 orta boy kuru soğan
                * 2 yeşil biber
                * 4-5 diş sarmısak
                * tuz
                * karabiber
                * kimyon
                * maydanoz
                * sıvı yağ

yapılışı:
             * Ciğer küp küp doğranır, ocağa konur
             * Ciğer önce suyunu salar, sonra çeker
             * İnce ince doğranan soğan, sarmısak ve biberler ciğerin üstüne atılır, bu işlem ciğeri biraz daha yumuşatır
             * Soğan iyice pişip, solduktan sonra biraz sıvı yağ eklenip kavrulur. ( doğu yörelerimizde kuyruk yağı ve akciğer konuyor aslında lezzet katıyor ama ben biraz daha az yağlı tercih ettiğim için sadece biraz sıvı yağ ekliyorum...yağ miktarını yazmadım ki herkes dilediği miktarda yapabilir.)
            * İndirmeye yakın tuz, karabiber, kimyon ilave edilir
            * En son üzerine kıyılmış maydanoz serpilir


AFİYET OLSUN

kabak borani

     Kabak yemeği evde pek bayılarak yenilmediği için genelde salata, kızartma, börek ve tatlı gibi şekillerde tüketimini arttırmaya çalışıyorum. Faydalarını konusunda oğluma uzun brifingler versem de sevmedi. Ratatuouille ( Ratatuy) isimli çizgi sinemayı hatırlayanlar bilir. Farenin çok ünlü bir tarifi vardı: ratatouille. Bizim patlıcan , kabak oturtmanın düzenlenmiş bir sunumu gibi geldi bana. O zamanlar biraz daha küçük olan oğlum içinde kabak geçtiği için bu yemekten pişirmemi istemişt. Birlikte izlediğimiz için filmdeki gibi hazırladığım kabaklar en fazla 2 sefer yendi ve etkisini kaybetti yine…

kabağın etkisi geçmeyen faydalarında sıra:

* İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Böbrek ve mesane iltihablarını temizler. Kabızlığı giderir.
* Kabağın kuru asmasını dövüp sirke ve bal ile içmek; kan ile olan ishali keser.
* Taze kabakdan çıkarılan suyu içmek hummaya faydalıdır.
* Damla damla çıkarılmış suyunu şeker katıp içmek hararetden olan öksürüğe iyidir.
* Kabak, susuzluğu keser.
* Yüksek tansiyonu düşürür.
* Prostat'dan doğan şikayetleri izale eder.
* Basuru olanlar için faydalıdır.
* Şişlere iyidir ve de hararetden olan şiddetli baş ağrısına da faydalıdır.


        Benim gibi kabak severler için, Kayserili bir arkadaşımdan öğrendiğim “Kabak Borani” nin tarifini vereceğim. Ailesinin midenin merhemi dediği bu tarif hem kolay hem lezzetli.





KABAK BORANİ


malzeme:
* 4-5 kabak
* 4 kaşık sıvı yağ
* 2 tane biber ( tercihen kırmızı şık duruyor)
* 3 kaşık un
*  yoğurt
* 2 diş sarmısak
*  toz biber
* dereotu
* tuz


yapılışı:
  • Kabaklar yıkanıp, soyulur.
  • 3-4 cm kalınlığında halka halka doğranan kabaklar haşlanır, süzülür, mikserlenir
  • tavada yağ ısıtılıp, biberler kavrulduktan sonra unu atılır biraz daha kavrulur
  • hazırlanan karışıma ezdiğimiz kabaklar eklenir
  • kısık ateşte yavaş yavaş 6-7 dk pişirilir
  • servis tabağına aldığımız harcımız soğumaya bırakılır
  • soğuyan harcımızın üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür
  • yağda biber yakılıp dökülür ( ben daha hafif olması için yağ yerine sadece kırmızı biber serpiyorum)
  • dereotsuz  kabak olmaz  değil mi……..dereotu ile de servis yapılır


AFİYET OLSUN