6 Şubat 2011 Pazar

kabak tatlısı

arife tarif gerekmez deyip,
bu tarifimi resimlerle yalnız bırakmışım,
hemen birkaç satır yazayım dedim...


malzeme:
* 1 kg sarı kabak
* yarım kilo şeker
* 1.5 su bardağı su
* 1 su bardağı ceviz vaya fındık

yapılışı:
* kabaklar soyulup ince dilimler halinde doğrandıktan sonra, üzeri bol şekerle kaplanıp vakit varsa en az 4-5 saat şekerle dinlendirilir
* dinlenen kabak şekerle sulanır ve kısık ateşte kabaklar pişene dek pişirilir
* soğutulup, fındık veya ceviz ile servis yapılır
* eğer vaktiniz yoksa düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz, ama kısık ateşte pişmesinin tadı başka bence...


bal kabağının faydaları:
Balkabağının anayurdu Amerika, helvacıkabağı ya da kestanekabağının anayurdu Asya ve Amerika kıtalarıdır.

Tatlı kabakları, bir yıllık otsu bitkilerdir. Birkaç metre boylanabilen ve bitki yapısı daha iri olmak koşuluyla genelde yemeklik kabaklara benzeyen tatlı kabakları, dünyanın birçok yeri ile ülkemizde bol bol yetiştirilmektedir.

Balkabağı (C. moshata), silindiriğe yakın ya da yuvarlakça basık biçimlidir. Kabuk ve et rengi turuncudur. Üzerleri uzunlamasına hafif oluklu olan balkabaklarının ağırlığı, 15-25 kg. kadardır. Helvacıkabağı ya da kestanekabağı (C. maxima), yuvarlağa yakın hafif basık biçimli, kabuğu kurşunimtırak beyaz, eti sarı renkli ve çok lezzetlidir.

* Yüksek oranlarda A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeleri içerdiğinden, tatlı kabakları bedenin kansere yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt olma riskini en aza indirger: Bu kanser türleri arasında özellikle akciğer kanseri başta gelmektedir. Bu etkisinden yararlanmak için günde yarım çay fincanı büyüklüğünde tatlı kabağın yenilmesi yeterli olur.

* Tatlı kabaklar, yüksek oranda lif içerdiğinden peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

* Tatlı kabaklarının çekirdekleri, erkeklerde, prostat bezinin büyümesinin yarattığı idrar yapma zorlukları, idrar miktarı ve idrara çıkma aralıkları konusunda kişilere büyük rahatlama sağlar. Bu etkisinden yararlanmak için günde 25 gr. çiğ çekirdek içinin iyice çiğnenerek yenmesi öğütlenmektedir.

* Tatlı kabaklarının çekirdekleri, böbrek taşlarının oluşumunu önler ve taş düşürmeye yardımcı olur: Bunun için de günde 25 gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi öğütlenir.

* Tatlı kabaklarının çekirdekleri, içerdikleri çinko mineraliyle (25 gr. çekirdekte 1,6 mgr. çinko vardır), bedenin bağışıklık sistemini güçlendirir ve yine bedenin gelişmesini destekler: Bu etkilerinden yararlanmak için günde 50 gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi öğütlenmektedir.

* Tatlı kabaklarının çekirdekleri hiçbir türden zehir içermedikleri halde, bağırsak asalaklarına karşı kullanılır: Bu etkisinden yararlanmak üzere de, iki gün üst üste 30-40 gr. kadar tatlı kabak çekirdeğinin çiğ olarak yenmesi ve asalakların düşürülmesinin hızlandırılması için ardından bir saat sonra müshil içilmesi tavsiye edilmektedir.



1 yorum:

  1. İnanılmaz hamarat ve bereketli bir hafta sonu olmuş. Hepsi birbirinden güzel ve lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil